0 0
Read Time:2 Minute, 26 Second

A XXXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort (ismertebb nevén Tusványos), az idén július 18-23 között szervezik meg, Tusnádfürdőn.

Megkérdeztük Sándor Krisztinát, az  a rendezvény politikai programfelelősét, hogy hogyan alakul az idei Tusványos  szervezése, ha adódtak valamilyen problémák?

Általában a politikai programok véglegesülnek a legutoljára, mert néha történnek olyan események a politikai életben, amelyek felülírják a programot vagy kibővítik. Például, amikor elkezdtük szervezni a politikai programokat az RMDSZ még kormányon volt és miután kikerültek a kormányból át kellett írni helyenként a tisztségeket. Ez minden évben kihívás. Más nehézségekkel nem szembesültünk, de ez is elég volt.

Egy másik kérdésre válaszolva elmondta, hogy felelős kormánypolitikus nem vesz részt Tusványoson, mert, egyrészt választási év van, míg más részt, kockáztatja saját szavazó táborát. Tehát, kormányzati oldalról nem lesznek jelen a táborban, amit megszoktunk, viszont ott lesznek újágírók, elemzők, kevésbé fősodratú politikusok, de más nem. A jővő évi választásokkal kapcsolatosan több politikai és elemzői beszélgetést is tervezünk. Emellett lehet, hogy még lesz más beszégetés is, ami vitát fog kiváltani, például az úzvölgyi haditemető helyzetének a rendezése. Ezekre a beszélgetésekre is igyekeztünk meghívni olyan vendégeket, akik tudnak akár különböző nézeteket is képviselni és azt megfelelő vitakultúrával megbeszélni. Ugyanakkor a roma-kérdés nagyobb hangsúlyt kap az idei Szabadegyetemen, több beszélgetést is terveztünk a magyarországi és a hazai romaügyi  kormányzati illetékesekkel. Jól ismert, hogy ez egy olyan társadalmi téma, amivel foglalkozni kell. Emellett, a két sátorban, a Kós Károly és a Jakab Elemér sátorban erdélyi témákat vitatunk meg, az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség vezetőinek jelnlétében. A tábor zárónapján Orbán Viktor magyar miniszterelnök tart előadást. Mindehhez még hozzáfűzöm, hogy a tábort Butyka Zsolt,  Tusnádfürdő polgármestere nyítja meg, aki az utolsó nap nem szokott ott lenni, mivel a nagyszínpadon, általában, a miniszterelnök előadása után Német Zsolt, a magyar Országgyűlés külpolitikai bizottságának elnöke zárja a programot. A tábor helyszínére a belépés délután négy óráig ingyenes, azután 30 lejt kell fizetni, de a 12 éven aluli gyermekeknek ez időpont után is ingyenes. Fontos újdonság , hogy a Lőrincz Csaba sátor programjait élőben lehet követni Tusványos Facebook oldalán. Programfűzetet az idén sem nyomtattunk, úgyan a tavaly sem volt. A programfűzet helyett van egy Tusványos applikáció, ahol folyamatosan bővül a tábor programkínálata és ez az applikáció letölthető. A program-terv 80-90%-ban elkészült már, még nem nyílvános, de rerndre feltesszük a honlapra, ahogy véglegesítjük ezeket.

Megkérdeztük, hogy rossz idő esetén, ha esni fog, mi történik, amire Sándor Krisztina egyszerűen, de határozottan így válaszolt: Akkor esőben is Tusványos!

Fel vagyunk készülve minden féle időjárásra, a fesztiválszőnyeg, amit a tavaly megszereztek a részvevők, az idén is ott lesz a pályán, az sokat hozzátesz a konfortérzetünkhez, mert se porosak és se sárosak nem leszünk. Ami a medvejárást illeti, a medvék száma nem csökkent, ugyannyian vannak, oda kell figyelni, nem ajánljuk éjszaka, hajnalban az egyedüli járkálást a város szélein, viszont felkészültek, fokozott készültségben vannak a vadőrök, de a Polgármerteri Hívatal is, zárta szavait Sándor Krisztina.

Az interjút készítette: Balázs Magdolna

Foto: Hirek Határok Nélkül

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.