A strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa a médiaszabadság helyreállítására szólította fel Magyarországot

Magyarországnak sürgősen vissza kell állítania a sajtószabadságot, hangsúlyozta az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovic kedden kiadott memorandumában, közölte az AFP hirügynökség.

“A politikailag vezérelt médiaszabályozó-hatóság és a médiapiacon megjelenő, torzító hatású állami beavatkozás együttes hatása kikezdte a média pluralizmusát és a véleménynyilvánítás szabadságát Magyarországon”, ezért „legfőbb ideje”, hogy az országban helyreállítsák az újságírói és a médiaszabadságot, fogalmazott Mijatovic.

Az Európa Tanács szerint Orbán Viktor szuverén miniszterelnök által vezetett ország hatóságai rendszeresen támadják az emberi jogok védelmezőit és az oknyomozó újságírókat. „Ez azt az üzenetet hordozza, hogy a kormány bármilyen kritikája megtorlást von maga után”, jegyzi meg a memorandum.

Mi több, azzal, hogy Magyarország   ismételten figyelmen kívül hagyta a nemzetközi bíróságok ítéleteit, a kormány kifejezésre juttatta, hogy nem áll szándékában betartani a jogállamiságot, ami a véleménynyilvánítás szabadságának alapfeltétele,  fogalmazott az emberi jogi biztos.

Az egészségügyi válság közepette a helyzet „tovább romlott 2020-ban az egymást követően meghozott járványügyi intézkedések miatt”.

Dunja Mijatovic úgy véli, hogy Magyarországnak módosítani kell a médiatörvényt a kialakult helyzet megfordítása, valamint a médiahatósági elnök túlzott hatásköreinek felosztása, illetve mérlegelési jogkörének korlátozása érdekében.

Budapestnek a törvények szerint és a gyakorlatban is be kell tartania az Európa Tanács média pluralizmusáról szóló előírásait.

Az emberi jogi biztos felhivta a magyar hatóságok figyelmét, hogy itéljék el az újságírókkal szembeni gyűlöletbeszédet és vessenek véget az emberi jogvédők és a kormányt kritizálók elleni lejárató kampányoknak.

A biztos azt is megjegyezte, hogy a 2022-es magyarországi parlamenti választások előtt szabad politikai vitára van szükség, és felszólította a magyar hatóságokat, hogy biztositsanak egyenlő feltételeket minden jelölt számára, különös tekintettel a jelöltek kampányának média általi ismertetésére.

Már több mint egy évtizede, hogy Orbán Viktor nem ápol jó kapcsolatokat az európai intézményekkel.

Magyarországot többször bírálták a sajtószabadság miatt, különösen a múlt hónapban, amikor a magyar hatóságok megtagadták a Klubrádió frekvenciahasználati engedélyének meghosszabbítását. Magyarország utolsó független rádióállomása gyakran birálóan szólt a budapesti kormányról.

Forrás: g4media.ro

Forditotta: Székely Dénes

Foto: mandiner.hu

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.