0 0
Read Time:2 Minute, 56 Second

December 21-én az unió gyógyszerfelügyeleti hatósága kiállított az amerikai Pfizer és a német BioNTech koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinájának megfelelőségi tanúsítványát, az Európai Bizottság pedig még aznap engedélyezte használatát az EU egész területén. Ha minden jól megy, karácsony után, 27-én elvben kezdődhet az unióban a lakosság oltása.

Németországban azt tervezik, hogy először a nyolcvan éven felülieknek, valamint az idősotthonok és a bentlakásos ápolási intézmények lakóinak, illetve dolgozóinak biztosítják az oltást.

Az oltóanyagok kínálati oldalát illetően az elmúlt héten tették közzé, hogy az Európai Bizottság lezárta a Novavax amerikai gyógyszeripari vállalattal a koronavírus elleni lehetséges oltóanyaguk beszerzéséről folytatott megbeszéléseket. A tervezett szerződés lehetővé tenné az Európai Unió számára 100 millió adag, illetve további akár még 100 millió adag oltóanyag megvásárlását.

A brüsszeli Bizottság eddig a Pfizer–BioNTech mellett az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica NV, a CureVac és a Moderna vállalattal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket. A testület közleménye szerint a sokrétű oltóanyag-portfólió biztosítja, hogy Európa megfelelően fel legyen készülve az oltásra, amint az oltóanyagok biztonságosnak és hatékonynak bizonyulnak. A tagállamok fel is ajánlhatnak oltóanyagot alacsonyabb és közepes jövedelmű országoknak, vagy átirányítják más európai országokba.

Az Egyesült Királyságban már javában zajlik a tömeges oltás a Pfizer–BioNTech vakcinájával.

Az ottani oltási kampány első hetében csaknem 138 ezren kapták meg a koronavírus elleni szérumot.

Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere viszont arról beszélt a minap, hogy Moszkva a világ első olyan városa, amely megkezdte a vakcinációt. E héttől – az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a kereskedelem és a szolgáltatóipar alkalmazottai után – az ipari és a közlekedési alkalmazottakat, valamint a média munkatársait is oltani kezdték az előzetesen ismertetett tervek értelmében. Az orosz fővárosban 70 oltóponton a múlt csütörtökig mintegy 15 ezren kapták meg a védőoltást.

Az amerikai kontinensen az Egyesült Államok gyógyszerfelügyeleti hatóságának (FDA) szakértői tanácsadó testülete támogatta a Moderna amerikai cég oltóanyagának gyorsított, szükséghelyzeti engedélyezését. Ez a második olyan vakcina, amelyet az Amerikában a múlt héten elindított országos oltókampányban bevethetnek, miután az FDA – szintén gyorsított eljárásban – már jóváhagyta a Pfizer és a BioNTech oltóanyagának alkalmazását. Ugyanezt a vakcinát már Kanadában is jóváhagyták és használják.

Izraelben, ahol vasárnap kezdték meg a lakosság oltását, a Jediót Ahronót című lap által közölt felmérés szerint a megkérdezettek 63 százaléka hajlandó beoltatni magát. Megkezdődött az oltási kampány Szaúd-Arábiában is, szintén a Pfizer és a BioNTech termékével.

Eközben azonban a járvány újabb erőre kapott számos országban, így az ünnepi időszakot jobbára a személyes érintkezés erőteljes korlátozásai jellemzik majd.

Szlovákiában egész napos kijárási tilalom lépett érvénybe december 19-én reggel öt órakor. Ez a jelenlegi tervek szerint január 10-ig marad érvényben. A kijárás tiltása nem vonatkozik a munkába járásra, valamint azokra, akik élelmiszert vagy üzemanyagot mennek vásárolni, illetve a postára, bankba, orvoshoz, egyházi szertartásra vagy internetes üzletek kiadóhelyeire tartanak. A külön háztartásban élők csak korlátozott mértékben találkozhatnak, és már a tilalom elején választaniuk kell, hogy melyik az az egy háztartás, amelynek tagjaival találkozni akarnak.

A múlt héten közölték, hogy Dániában is szigorú karantént vezetnek be karácsonyra és újévre. December 25., péntektől január 3-ig az ország gyakorlatilag zárva lesz – hangsúlyozták a koppenhágai hatóságok, amelyek arra számítanak, hogy az ország a járvány legsúlyosabb hónapjai előtt áll.

Szűk körű és rövid karácsonyi összejövetelekre kérte Boris Johnson brit miniszterelnök a lakosságot, mondván: a jelenlegi járványhelyzetben „a kis karácsony a biztonságos karácsony”. Közölte: most már nem változtatják meg a karácsonyi enyhítésről hozott döntést, mivel nem akarják „kriminalizálni” azokat, akik már megtervezték a szeretteikkel közös karácsonyt, de a kormány mindenkit a lehető legvisszafogottabb ünneplésre kér.

Forrás: 168ora.hu

Foto: 168ora.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.