0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Aláírták a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, valamint a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról az európai uniós tagországok vezetőinek vasárnapi brüsszeli csúcsértekezletén.

A jóváhagyás várható volt, mivel előző nap Gibraltár kérdésének megoldásával elhárult az utolsó probléma is.

A két dokumentumot Theresa May brit kormányfőnek is alá kell írnia, aki a tervek szerint hamarosan csatlakozik a huszonhetekhez.

Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló megjegyezte, hogy az Európai Unió és az azt elhagyó Nagy-Britannia a szükséges dokumentumok aláírását követően is szoros partnerek maradnak.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azon véleményének adott hangot, hogy bár a britek távozása sajnálatos, sikerült megtalálni a lehető legjobb kompromisszumot.

Macron: le kell vonni a brit kilépés minden tanulságát

A csúcstalálkozó jó alkalom arra, hogy az EU levonja a brit kilépés minden tanulságát, egyebek mellett azt, hogy az uniónak vannak törékeny pontjai – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök Brüsszelben, a brit uniós tagság megszűnése dokumentumainak aláírására összehívott soron kívüli uniós csúcsra érkezve vasárnap.

A francia elnök hangsúlyozta, a brit kilépés azt mutatja, hogy van min javítani, az EU-nak reformra, átalakításra van szüksége. A csúcstalálkozónak a tiszteletet és a méltóságot kell mutatnia, valamint az unió egységét. Nem ünnep ez, se nem gyász – fogalmazott az elnök.

Juncker szerint szomorú pillanat, tragédia az Egyesült Királyság távozása

Sikerült tető alá hozni a lehető legjobb megállapodást, de nincs ok örömre, szomorú pillanat, tragédia az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a vasárnapi rendkívüli brüsszeli EU-csúcs megkezdése előtt.

Újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy akkor sem tárgyalható alapjaiban újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás, ha a londoni parlament végül nem fogadja el.

A kilépéssel mindenki veszít

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint a megállapodásokban foglaltak kedvező feltételeket rögzít úgy az Európai Unió számára, mint az Egyesült Királyságnak. Hozzátette: noha nagyon ellenzi Nagy-Britannia kiválását, ez egy elfogadható megállapodás annak feltételrendszeréről. A dokumentum azért is elfogadható, mert általa egyik fél sem kerül ki győztesen. A kilépéssel ugyanis mindenki veszít – húzta alá.

A Brexit-feltételeket tartalmazó 585 oldalas dokumentumról és a majdani kapcsolatok keretrendszerét felvázoló 26 oldalas politikai deklarációról december második hetében szavaz a brit parlament.

Forrás: hirado.hu

Foto:Hir Tv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.