0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

A 28 emelet magas MOL Campus egy egészen új világot hozott Budapest életébe: az amerikai vagy ázsiai nagyvárosok felhőkarcoló-negyedeinek egy szeletét, amit valószínűleg akkor fogadna kitörő örömmel a városlakók többsége, ha nem ott lenne, ahol, és nem akkora lenne, amekkora.

Az épület alapterülete 86 000 négyzetméter, ez 12 futballpálya, és 28 (+ földszint) emelet magas. A nagyság nem véletlen, és alapvetően nem a hivalkodás hívta életre, hanem mert 2500 dolgozót szerettek volna egy épületben elhelyezni, ugyanis a MOL munkatársai eddig 9 helyszínen, 5 különböző kerületben dolgoztak.

A fenntarthatóság és a hosszú távú gondolkodás volt a legfőbb cél, amikor az épületet tervezték, meg persze a dolgozók, hiszen itt minden róluk szól. Kollaboratív munkakörnyezet, barátságos és szerethető közösségi terek, de az elvonulásra és a koncentrált munkavégzésre alkalmas helyiségek is helyet kaptak az épületben, ahogy kávézók és éttermek, valamint egy látogatóközpont is.

Az épület alatt 310 db talajszonda van, amivel különféle adatokat gyűjtenek, így optimalizálják az épület működését, figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, a fényeket, hogy melyik helyiségben hányan tartózkodnak – és a sor még hosszan folytatható lenne.

Nemcsak az építészeti tervezésben, de a kivitelezésben is számtalan kihívással és újfajta megoldásokkal jár egy ekkora épület megépítése. Az épület vasbeton szerkezetében több mint 6800 tonna betonvasat építettek be és a torony megépítéséhez az ország legmagasabb toronydaruját építették fel. A torony és a pódium (ez a torony melletti épület) teljesen eltérő geometriájú, ezt egy olyan íves átmenet köt össze, amely acél tetőszerkezete képes kompenzálni a külön épületrészek mozgását és még támaszt is nyújt az üvegpaneleknek.

Forrás: welovebudapest.com

Foto: We Love Budapest

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.