0 0
Read Time:2 Minute, 23 Second

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) több száz megfigyelője lehet jelen Magyarországon az áprilisi választások alkalmával.

A teljes körű megfigyelő misszióra péntek este tett javaslatot a szervezet illetékes hivatala. Korábban hatvankettő, az Európai Parlament baloldalán politizáló képviselő levélben kérte a páneurópai biztonsági szervezettől, hogy a voksolásra minél átfogóbb missziót küldjön hazánkba „a legmagasabb szintű demokratikus normák” lehetséges sérülése miatt.

A lehető legszélesebb mandátumú misszió ritkaságnak számít uniós tagállamokban. A kormánypártok szerint nyugodtan jöhetnek a megfigyelők, az országnak nincs takargatnivalója.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) pénteken arra tett ajánlást, hogy teljes körű választási megfigyelés történjen az április 3-i magyarországi választásokon. Mint közleményükben jelezték, csak a választás napján több mint kétszáz megfigyelőjük lehet az országban, hogy felügyelje a folyamatot.

A páneurópai szervezet idén január 17. és január 21. között végzett előzetes vizsgálódást hazánkban, ez alapján vonta le a következtetést. Az eset ritkaságnak számít uniós tagállamokban: a biztonsági szervezet tavaly például Örményországba, Moldovába és Kirgizisztánba küldött átfogó választási missziót. A bevett módszer, hogy korlátozott mandátumú nemzetközi megfigyelői csoport vizsgálódik – 2018-ban ilyen érkezett Magyarországra.

Az alapos vizsgálatot a baloldal követelte,, köztük a Demokratikus Koalíció és a Momentum EP-képviselői is.

Orbán Viktor miniszterelnök pártja hat ellenzéki pártból álló szövetséggel  veszi fel a versenyt a parlamenti választásokon, amelyek azért fogtak össze, hogy megbuktassák őt. Mivel a közvélemény-kutatások szerint a FIDESZ és az ellenzéki szövetség között szoros a verseny, azaz a kormánypárti és ellenzéki listát szinte azonos arányban támogatják, aggodalomra adnak okot az esetleges szabálytalanságok és szavazatvásárlási kísérletek. Mi több, a 2021-ben bevezetett jogszabályi változások is megkönnyítik a fiktív lakcímbejegyzés lehetőségét, ami a szakértők szerint növeli a csalás kockázatát, jegyzi meg a g4media.ro portál.

Mit jelent a teljes körű megfigyelői misszió?

Ma valamennyi uniós tagállam tagja az egyébként 57 tagú EBESZ-nek. Annak illetékes hivatala az 1990-es, koppenhágai záróokmány értelmében a tagok választási folyamatait vizsgálhatja, hogy azok megfeleljenek a hazai és nemzetközi választási standardoknak, legyen szó a kampány milyenségéről, a médiatudósításokról, vagy olyan technikai kérdésekről, mint a választói regisztráció, vagy a nők és kisebbségek megfelelő arányú részvétele a voksoláson.

A korlátozott és a teljes körű misszió között a legfontosabb különbség a csoport méretében és a munka időtartamában van: a teljes körű vizsgálódás keretében a megfigyelők már hat-nyolc héttel a választások előtt az országba érkeznek, s előzetes jelentést is közreadnak, még a voksolás kezdete előtt. Később pedig nyomon követik a választást követő panaszokat, estleges jogsértéseket, s ajánlásokat is tehetnek az országnak a helyzet orvoslására. A hosszú távú munka mellett a választás napján úgynevezett rövid távú megfigyelők is követik a voksolás menetét, így a teljes körű megfigyelő misszió tagjainak a száma több száz is lehet. Az EBESZ hivatalos útmutatója szerint akkor korlátozott a misszió, ha az előzetes vizsgálatok során nem merül fel a gyanú, hogy a szavazófülkéknél rendszerszintű és súlyos jogsértések történhetnek.

Forrás: magyarnemzet.hu

Foto: hu.euronews.com

—-

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.