0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Lamberto Zannier, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségi főbiztosa június 25-26.-án Romániába látogatott Teodor Meleşcanu külügyminiszter meghivására.

A főbiztos látogatása során véleményt cserélt a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesitéséről.

A Lamberto Zannier főbiztossal folytatott megbeszélésen Teodor Meleşanu kihangsúlyozta, hogy Románia nagy figyelmet fordit az itt élő nemzeti kisebbségek jogainak védelmezésére, előmozditja az interkulturális dialógust. A külügyminiszter kihangyúlyozta, hogy Románia modell értékűen biztositja a területén élő nemzeti kisebbségek jogainak érvényesitését és identitásuk megőrzése érdekében megteremtette a szükséges törvényes keretet.

Az EBESZ kisebbségi főbiztosa romániai látogatása során találkozott az Elnöki Hivatal, a Tanügyminisztérium, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának, a Világszerte élő Románokért felelős Minisztérium, az Országos Diszkriminációellenes Tanács és az Országos Róma Ügynökség képviselőivel.

 Lamberto Zannier kisebbségi főbiztossal megbeszélést folytatott Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke is.

Kérdésünkre, hogy milyen témákról beszéltek, Asztalos Csaba, a CNCD vezetője elmondta:

„Lamberto Zannier kisebbségi főbiztossal konkrét kérdésekről beszéltünk: az anyanyelv használatról, a kisebbségek jelenlétéről a közigazgatásban, a rendőrségen, az igazságügyben, a szimbólumhasználatról, kisebbség és többség közötti párbeszédről, de főleg  infrastruktúrális kérdésekről és itt megemlitettem Székelyföldet. Romániában létezik egy kisebbségvédelmi törvénykeret, de egy dolog a törvénykeretről beszélni és más dolog e törvénykeret alkalmazása. Úgy gondolom, hogy ezen a területen még sok a tennivaló. Elmondtam a főbiztos úrnak is, hogy a meglévő kisebbségi törvénykeret alkalmazására kell koncentrálni, mivel ezen a területen vannak olyan dolgok, amelyeket ki kell egésziteni. Ugyanakkor oda kell figyelni az árnyékjelentésekre, amelyeket a magyar szervezetek irtak és terjesztettek az Európa Tanács elé .

Mi konkrét esetekről beszélünk: a gyülöletbeszédről a sportban, médiában. (…) Ma, Szalontán vagy Borszéken a polgármesteri hivatal finansziroz egy helyi  szervezetet egy havi újság kiadására, amely tájékoztatja – magyar nyelven – a lakosságot a térség napi tevékenységéről, eseményeiről. 1989 előtt meg volt az a lehetőség, hogy a román állami szervek egy kisebbségi, magyar nyelvű újságot finansziroztak, de manapság ez nem lehetséges. Tehát nem minden rózsás. Románia 2007 óta fontos törvénykeretet fogadott el, de nem mondható az, hogy alkalmazza minden területen. Ez volt az álláspontom a főbiztossal sorra került munatalálkozón”.

Megjegyzendő, hogy az EBESZ Nemzeti Kisebbségi Főbiztosának intézményét 1992-ben hozták létre a nemzeti kisebbségekhez kapcsolodó kérdések kezelésére. Lamberto Zannier nagykövet a főbiztosi mandátumot 2017 júliusában vette át.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:  Portalb, Agerpres

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.