0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

A 2004. december 5-ei népszavazás eredményére hivatkozva nem fogadják erdélyi önkormányzati vezetők Márki-Zay Pétert – derül ki a Székelyhon.ro portálra felkerült levélből, amelyet számos romániai magyar településvezető aláírt, és amelyet Márki-Zay Péter magyar ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek címeztek.

Az erdélyi magyarok nem felejtenek” – fogalmaz a levél, amelynek nyolc RMDSZ-es aláírója van. “December 5-e bűne nem évült el, az erdélyi magyarok nem felejtették el a népszavazást” – fogalmaznak az írásban.

Az aláírók:

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere

Pataki Csaba, Szatmár Megye Tanácsának elnöke

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere és

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Szerintük az erdélyi magyar közösség legitim képviselője Kelemen Hunor, így ha az ellenzéki erők a választási kampány részeként az erdélyi magyarokra is figyelmet fordítanak, elsősorban őt kell keresni.

Hangsúlyozzák, fontos és jó lépésnek tartják, hogy a magyarországi ellenzék a külhoni magyarokra is figyelni akar, mert el kell jönnie annak az időnek, amikor “a magyar nemzet sebei begyógyulnak, és a külhoni magyaroknak a nemzethez való tartozását többé nem kérdőjelezi meg senki”.

A hódmezővásárhelyi polgármester csapatának egyik tagja – a portál cikke szerint – magánüzenetben jelezte, hogy tudomásul vették a levelet.

2004 december 5-én a Magyarok Világszövetsége abban a kérdésben kezdett aláírásgyűjtésbe, hogy

Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással – kérelmére – magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. paragrafusa szerinti magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?

A népszavazáson 37,5 százaléknyi választó jelent meg Magyarországon, 51,57 százalék voksolt igennel, amely az akkori népszavazási szabályok szerint azt jelentette, hogy a kezdeményezés elbukott.

Forrás: infostart.hu

Foto: szekelyhon.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.