0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

A törvény előírja az új nehézgépjárművek CO2-kibocsátásának 90%-os csökkentését 2040-ig. Ez azt jelenti, hogy a gyártóknak a teherautók nagy részét teljesen szén-dioxid-mentesen kell értékesíteniük – beleértve az elektromos és a hidrogénnel üzemelő járműveket is -, a CO2-kibocsátású új járművek 2040-ben fennmaradó eladásainak ellensúlyozására.

Az európai utakon közlekedő teherautók többsége jelenleg dízelmotorral működik, ami üvegházhatású gázok kibocsátását, valamint tüdőrákhoz és légúti betegségekhez kapcsolódó légszennyező anyagokat termel. A nehéz tehergépjárművek az európai közúti közlekedés által kibocsátott káros gázok negyedét termelik.

Ugyanakkor, 2030-tól az EU-ban értékesített új városi autóbuszok 90%-nak nulla kibocsátásúnak kell lennie, míg 2035-ben el kell érnie a 100%-ot.

Az ACEA európai csoport a világon a legambiciózusabbnak minősítette az EU politikáját, és azt mondta, hogy a célok csak akkor valósulnak meg, ha a kormányok 2030-ig 50 000 elektromos teherautó-töltőpontot alakítanak ki.

A teherautók szén-dioxid-kibocsátására vonatkozó uniós politikát az EU országai és az Európai Parlament is jóváhagyták, ami azt jelenti, hogy törvény szintre emelhetik azt.

Ez annak ellenére történt, hogy nemrég elégedetlenségüknek adtak hangos a német és a jobbközép európai parlamenti képviselők, akik azt szorgalmazták, hogy a politika tegye lehetővé több belső égésű motorral ellátott teherautó értékesítését 2040 után, amennyiben azok CO2-semleges üzemanyaggal működnek.

A hétfői szavazáson csak Olaszország, Lengyelország és Szlovákia ellenezte e politikát, míg Csehország tartózkodott, nyilatkozta egy uniós illetékes a Reutersnek.

Németország támogatásának elnyerése érdekében az EU-tagországok a múlt hónapban egy bevezető résszel egészítették ki a törvényt, melynek értelmében az Európai Bizottság a jövőben fontolóra veszi olyan szabályok kidolgozását, amelyek a kitűzött célok elérése érdekében a CO2-semleges üzemanyaggal működő  teherautókat is figyelembe veszi.

Forrás: economedia.ro

Fordította: Székely Dénes

Foto: Economedia

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.