0 0
Read Time:3 Minute, 40 Second

Az MPP csikszeredai tűntetése

Az 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozatban tett ígéretek betartását, alkotmányba foglalását követelték a Magyar Polgári Párt felhívására november 28-án összegyűlt tüntetők a csíkszeredai Szabadság téren. Biró Zsolt MPP-elnök szerint mintegy kétezer ember vett részt a demonstráción, mig más helyi források szerint mintegy 300 és 400 között voltak.

 „Emlékeznünk kell a be nem tartott ígéretekre” – hangzott el a Szabadság téren feállított színpadon, utalva 1918. december elsején kihirdetett Gyulafehérvári Nyilatkozatra. A Maros Művészegyüttes előadása közben ismertették a közel százéves nyilatkozat cikkelyeit.

„Figyelemfelkeltő és figyelmeztető a mai tiltakozás, amely a közös ügy, az erdélyi magyar közösség egyöntetű óhajának kifejezése” – mutatott rá felszólalásában Nagy Benedek történész.

Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt Biró Zsolt, az MPP elnöke beszédében rámutatott, sok dolgot kimondhat az erdélyi magyarság, viszont a kinyilatkoztatástól hosszú út vezet a szabadságig. A pártelnök kitért a csíki települések községháza-feliratai miatti jogi eljárásokra, illetve utalt a gyergyószentmiklósi, valamint a csíkszeredai polgármester politikai meghurcoltatására is.

Beszédét követően Biró felolvasta pártja – a román kormánynak és Dacian Cioloș miniszterelnöknek címzett – ötpontos petícióját, amelyben a román közösség ígéreteire hivatkozva az erdélyi magyarságot megillető jogokat kéri számon. A dokumentum tartalmát román és angol nyelven is hallhatták az egybegyűltek. „Kérjük az 1918. december elsejei Gyulafehérvári Nyilatkozatban megfogalmazott ígéretek alaptörvényben való rögzítését. Öt pontba összefoglalva fogalmaztuk meg alkotmánymódosító javaslatunkat” – emelte ki Biró.

„Többen is eljöhettek volna. Sokan, akiknek itt kellett volna lenniük, nem jelentek meg. Reméljük, hogy lesz eredménye a tüntetésnek” – momdotta a szekelyhon.ro portál érdeklődésére a demonstráción részt vevő dánfavi Ambrus Mátyás Mária. Az emlitett hirportál tudósítói szerint egyébként az RMDSZ részéről csak Korodi Attila parlamenti képviselőt volt jelen.

A főtéri demonstráció Tamás József római katolikus segédpüspök és Szatmári Szilárd református lelkész áldásával, majd a magyar és székely himnuszok eléneklésével ért véget.

A tiltakozást követően a Sapientia egyetemen tartott sajtótájékoztatón Biró Zsolt elmondta, ennél több emberre nem számítottak, hiszen adventi időszak van. „Mi 1500-2000 embert vártunk, azt gondolom, ezt a számot túl is teljesítettük.” Hozzátette, sikeres akciónak tekinti a megmozdulást, és véleménye szerint az MPP bebizonyította, hogy erős, életképes politikai alakulat.

Az eseményt megelőzően, a Hirek Határok Nélkül hirportálunknak adott exklúziv interjúban Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács  ügyvezető elnöke, tapasztalatára hivatkozva, elmondta véleményét, hogyan reagálnak az emberek, a magyar kösösség egy újabb demonstrációra:

 „Az lenne ilyenkor célszerű, ha valamilyen átütő erejű rendezvényt tudunk szervezni, ami azt jelenti, hogy ilyenkor jó megszerezni mindenkinek a támogatását. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy nem működik automatikusan az, hogy megszervezünk egy akciót, az emberek eljönnek és ennyi. Erre már volt egy-két jó példa. Főleg a Székely Nemzeti Tanács  szervezett nagyméretű megmozdulást. Gondolok itt a Székely Menetelésre, vagy az őrtűzek gyújtására. Az ilyen tipúsú tűntetéseknél gondolom, hogy fontos, hogy előtte legyen egyeztetés mindenkivel, mert akkor mindenki szivesebben, jobban tud mozgósitani. Az emberek pontosan azt várják, hogy valami átütő erejű történjen e téren, mert az ilyen tipusú rendezvények is lassan csak megszokottá válnak. Már nincs az a helyzet, hogy nekünk, politikusoknak a szavára tömeget lehet mozgósitani, inkább azt várja mindenki, hogy már történjen valami érdembenni, úgy hogy annak nagyobb társadalmi és politikai támogatottsága legyen.  Ezt hiányoltam ebben az esetben is. Hogyha ilyen tipusú tűntetést szervezünk, akkor tényleg az a jó – a tapasztalt azt mutatja – ha sikerül mindenkit bevonni. Az a véleményem, hogy jó lett volna ha ezt a tűntetést is megelőzi egy szélesebbkörű összefogás, mert az ügy az közös, csakhogy nincs mindenki mellette úgy ahogy kellene”.

Befejezésképpen Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke hozzáfűzte:

„Számomra nagyon visszás az, amit Biró Zsolt nyilatkozott, nevezetesen azt, hogy a demonstráción nem lesznek politikai beszédek, csak egy kulturális műsor. Szerintem olyan nincs, hogy meghirdetünk egy December 1-i tiltakozó nagy gyűlést és kijelentjük, hogy  ezen nem lesznek politikai beszédek. Ennek nincs értelme. Igenis, legyenek politikai beszédek, ki kell mondani, hogy nekünk mi nem tetszik. A petició is, például, tejles mértékben politikai jellegű. Ez igy semmire, sem vezet. Ha a tűntetés politkai beszéd nélkül, csak kulturális programmal zajlik le, akkor az mi? Amikor Biro Zsolt nyilatkozatatát elolvastam egyszerűen nem értettem, hogy kell értelmezni: tűntetünk, de nincs politikai beszéd. Ez tényleg értelmetlen. Ilyen szempontból azt mondanám, igen legyen politikai beszédek, másképpen miért mejenek ki a térre az emberk, egy kulturális programért, aminek természetesen meg van a maga értelme, de egy tűntetésnek nem erről kell szólnia. Ha bárki józan ésszel gondolkodik, akkor nem hiszen megelégedik a kulturális műsorral, ha nem lesz politikai beszéd. Ez valószinüleg arról szól, hogy ne gondolja senki, hogy pártrendezvény”.

Készítette: Balázs Magdolna

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.