Az iráni helyzet miatt sok magyarországi kisbefektető azonnal lépett

A közel-keleti helyzet fokozódása miatt az arany még a kőolajnál is gyorsabban drágul. A magyar kisbefektetők is egyre többet halmoznak fel belőle.

Az amerikai-iráni konfliktus hatására ismét emelkedni kezdett az aranyár. Magyarországon is népszerű megtakarítássá vált a nemesfém, a BÁV 2019-ben közel 900 millió forint értékben adott el befektetési aranytömböt, ezzel az előző évhez képest 60 százalékkal növekedett a forgalma ebben a piaci szegmensben.

A sárga arany jobb a feketénél

Ha a befektetők az arany felé fordulnak, az mindig komoly jelzés a piacnak. A Goldman Sachs, a világ egyik legnagyobb befektetési bankja egyenesen arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostanihoz hasonló geopolitikai konfliktusok idején az arany jobb befektetés, mint az olaj. Irán ilyen értelemben kulcsfontosságú szereplő, hiszen a világ kőolaj ellátásának negyede halad át az általa ellenőrzött Hormuzi-szoroson keresztül.

Az amerikai-iráni konfliktus hatására az olaj ára 66 dollárról a hét elején egy rövid időre elérte a 70 dolláros hordónkénti árat is, majd azóta 68-69 dollár között ingadozik. Fontos azonban tudni, hogy amióta az Egyesült Államok a világ egyik legnagyobb kőolaj-termelőjévé lépett elő, már kevésbé érzékeny az olajárak változására. Mindeközben a hírek hatására az arany hatéves csúcsra, unciánként 1593 dollárra ugrott. A Goldman Sachs szerint a gyengélkedő dollár, a növekvő infláció és más gyengülő gazdasági mutatók a kurzus további erősödését vetítik előre, és még a geopolitikai konfliktus ellenére is az aranyat tartják jobb menekülési eszköznek az olajjal szemben.

További drágulást várnak

“Új tendenciának számított az ajándékozási célú vásárlás is, amely a teljes forgalom hozzávetőlegesen 10 százalékát adta. Az ügyfeleink leginkább egy gyermek születése, keresztelő, érettségi, diploma vagy esküvő alkalmából adtak aranytömböt. Amíg az év első felében a kisebb kiszerelésű tömböket keresték, az utolsó negyedévre már a 100 grammos tömbök értékesítése volt a jellemző” – mondta el Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója.

A BÁV szakértője szerint az sem elképzelhetetlen, hogy az arany ára 2020-ban átlépheti az 1700 dolláros unciánkénti árat. Más szakértők még a 2000 dolláros árfolyamot sem tartják elképzelhetetlennek.

Forrás:Napi.hu

Foto:napi.hu

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.