0 0
Read Time:4 Minute, 4 Second

imagesAz www.atlatszo.hu portálon nemrég közölt cikk írója közelebbről megvizsgálta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) finanszírozási forrásainak eredetét és arra a következtetésre jutott, hogy számos civilszervezet saját működését közpénzből tartja fenn, ami – úgy tűnik – ismert jelenség úgy a magyarországi parlament, mint a média számára.  Mi több, az illető civilszervezetek nem hozzák nyilvánosságra pénzügyi beszámolóikat, noha erre törvény kötelezi őket. Ebben az átláthatatlanul gazdálkodó hálózatban gazdasági társaságok és önkormányzatok is feltűnnek, de ezek mellett is világosan látszik, hogy a Jobbik felől több csatornán érkezik támogatás a HVIM felé. A párt alapítványa, például, éppen abban a faluban segítette egy szobor felállítását, amelyben a HVIM-alapító Toroczkai László 2013-ban indult a polgármesteri posztért.

Miután az akkor még csak 23 éves Toroczkai László 2001-ben viharos körülmények között szakított a MIÉP-el, megalapította a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) nevű szervezetet, amely alapítójának hála hamar nemzetközi ismertségre tett szert. Toroczkait nem sokkal a HVIM megalapítása után, 2004-ben kitíltották Szerbiából, miután szerb fiatalokkal verekedett össze. Ezután, 2005-ben, kitíltották Romániából is majd egy évvel később Szlovákiából is.  Toroczkay 2006 őszén, a kormány lemondását követő demonstráció egyik meghatározó alakjává vált, ő lett a “Szabadság téri ostrom hőse”.

Ugyanebben az évben Toroczkai mégis megvált a HVIM elnöki posztjától, amit Zagyva György Gyula vett át. Ennek oka az volt, hogy a Csongrád megyei ügyészség az őszi események után decemberben eljárást indított a HVIM ellen. Az ügyészségi vizsgálat végül azt mondta ki, hogy a HVIM törvényesen működik, a mozgalom pedig ezután látványos növekedésbe kezdett.

A HVIM fejlődésének legkézelfoghatóbb eleme a Magyar Sziget rendezvény, amely a kezdetekben csak pár száz főt vonzott, de 2010-ben már a szélsőjobboldal egyik legjelentősebb eseményeként emlegetették. A HVIM, a Magyar Sziget mellett, Nemzeti Gyermektábort is létrehozott. A HVIM nevéhez fűződik az Attila védvonal emléktúra is.

A HVIM és Moys Zoltán – aki Lezsák Sándor parlamenti képviselő veje – szoros kapcsolatot ápol: Moys a Dextramedia Kft. egyik tulajdonosa, a dextramedia.hu IP címén pedig több olyan honlapot találunk, amely a HVIM-hez szorosan köthető. Ugyanezen az IP cím alatt jelenik meg a hvim.hu és a hvim.org, továbbá a magyarsziget.hu, a szentkoronaradio.hu, a toroczkailaszlo.hu, a zagyvagyula.hu, és itt van a nemzetifront.hu is.

A Dextramedia Kft. az MTVA egyik gyakran foglalkoztatott külső beszállítója, a cég 2010 óta közel 400 millió forintnyi megrendelést kapott a közmédiától. Egyik legismertebb produktum Budapest 23. kerületében található lakóparkról szóló  propagandafilm. Moys cégéhez nemcsak az MTVA irányából áramlik a közpénz. A társaságot összesen 38 millió forinttal támogatta az ORTT (Országos Audiovizuális   Tanács), és utódja, a Média Tanács is.

Moysék 2011-ben 4,7 millió forintért szerződtek a Jobbikkal három munkára: a frakció őket kérte fel, például, az “Út a győzelemig Gyöngyöspatán” című demonstrációs anyag elkészítésére.

2010-ben a HVIM újabb sikert könyvelhetett el, hiszen a Jobbiknak hála Zagyva György Gyula parlamenti képviselővé vált. Zagyva ekkor átadta Toroczkainak az elnöki posztot, és ezúttal ő lett a tiszteletbeli elnök. A villanyszerelő végzettségű Zagyva egy egészen új stílust hozott be a “nemzet templomába”. Alig pár nappal az új parlament megalakulása után a képviselő a folyosóra hívta ki egyik fideszes képviselőtársát, amiért az kommentálta interpellációját. “Ezt majd a folyosón megbeszéljük” – szólt oda kocsmai stílusban a frissen beiktatott jobbikos képviselő. Zagyva előszeretettel emlegette a parlamentben, például, a “cigánybűnözést”. Közben az elvbarátai sem tétlenkedtek. Incze Béla, a HVIM mozgalom alelnöke 2012-ben Szálasi-idézeteket küldött az alkotmány-előkészítő bizottságnak, továbbá “a cionisták” elleni támadásra szólított fel. Incze Bélát gyanusítják egyébként a fővárosi zsidó emlékművek megrongálásával is. A HVIM 2013-ban a Pax Hungarica Mozgalommal közösen beszéddel és koszorúval “tisztelgett”  Szálasi Ferenc előtt.

Bár a mozgalom vezetői és tagjai a felszínen hangos akciókkal próbálják felhívni magukra a figyelmet, akkor mindannyian elcsendesülnek, amikor a finanszírozásról kellene tájékoztatást adni. A vezetőktől már egy olyan egyszerű információt sem lehet megkapni, hogy körülbelül mekkora költségvetéssel járt a Magyar Sziget, mennyi pénz kell ahhoz, hogy évről évre megrendezhessék.

 A magyarjelen.hu domaint vizsgálva a cikkszerző eljutott Turner Gáborig, a HVIM mozgalom társelnökéig, aki a mozgalom pénzügyeiről szintén nem szívesen nyilatkozik. A magyarjelen.hu domain a Tuneré, de ő volt a tulajdonosa 2010-ig a szentkoronaradio.com domainnek is, amely ma a deres.tv-vel együtt orosz szerveren üzemel.

Toroczkai vagyonnyilatkozatából kiderül: a polgármester szegény, mint a templom egere, semmije sincs. Se ingatlana, se autója, se készpénze, se tartaléka, semmi. Egyedüli tulajdona a Balkán Bt., ám vagyonnyilatkozat e tekintetben biztosan sántít. A romániai cégadatbázisból ugyanis az derül ki, hogy Toroczkainak van egy másik cége is, a Filomeniamodels Srl. nevű, Romániában bejegyzett gazdasági társaság. Arra a kérdésre, hogy ezt a társaságot miért nem tüntette fel vagyonbevallásában, Toroczkai azt mondta: “Ez a cég körülbelül 8 éve semmilyen tevékenységet nem végez, 8 éve megszakadt a kapcsolatom a cég romániai székhelyét adó akkori üzlettársammal, s úgy tudtam, hogy a céget már felszámolták”.

Toroczkai László határozottan kijelentette, a HVIM-et egyetlen forinttal nem támogatta sem a párt, sem a Jobbik alapítványa, a Gyarapodó Magyarországért Apalapítvány.

 Szerző:Oroszi Babett

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.