0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmus vádjával bebörtönzött két aktivistájának szabadon bocsátásáért tartottak tüntetést syombat este (július 7-én) Kézdivásárhelyen, a megmozdulás résztvevői politikai foglyoknak tekintik az öt-öt éves börtönbüntetéssel sújtott Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.
A Maszol.ro hírportál vasárnap idézte Gaudi-Nagy Tamás budapesti ügyvédet, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetőjét, A Jobbik volt parlamenti képviselőjét, aki a Gábor Áron szobor előtt elmondott beszédében kifejtette: a két elítélt politikai fogolynak minősül, hiszen politikai nézeteik, világnézetük miatt kaptak börtönbüntetést, olyan eljárásban, amelyben sérülnek a tisztességes eljáráshoz és védekezéshez való jogaik.

Ügyük túlmutat a személyes sorsukon, általuk akarnak példát statuálni az erdélyi önrendelkezési mozgalom ellen – mondta az ügyvéd. Bejelentette: a védelem rendkívüli jogorvoslatot kér, illetve előkészítik az Emberi Jogok Európai Bíróságához intézett sürgősségi kérelmet. Mindkét eljárás a jogerős ítélet megsemmisítését eredményezheti, de nem tartják kizártnak amnesztia kérését sem.

Kulcsár Terza József képviselő, a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke összefogásra buzdított. “Ma két barátunkat vitték el, de mindenkit nem tudnak elvinni” – hangsúlyozta.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerint a magyarokkal kapcsolatos döntésekben a döntő szót mindig a román titkosszolgálat által irányított párhuzamos hatalom mondja ki. “Politikai döntés, ítélet született, a megfélemlítés szándékával” – idézte az SZNT elnökét a Székelyhon.ro portál, amely “egy jogi köntösbe öltöztetett magyarellenes támadás” címmel közölt képes beszámolót a tüntetésről.

A Gábor Áron-szobor előtt lezajlott demonstráción a résztvevők “Ellenállunk a bukaresti terrornak! Szabadságot Székelyföldnek!” “Igazságot Beke Istvánnak!” és “Igazságot Szőcs Zoltánnak!” feliratú molinókat feszítettek ki.

Ezzel szemben a romániai sajtó a HVIM mozgalmat gyűlöletre való uszítással és erőszakos cselekedetek elkövetésével vádolja. Ennek alátámasztására több video-felvételre és fotóra hivatkozik, amelyeken a mozgalom tagjai csuklyával a fejükön, felfegyverkezve, kezükben a HVIM- és Székelyföld zászlóival pózolnak, transzparenseket lobogtatva, melyek közül az egyiken orosz nyelven, cirill betűs szöveg szerepel NOVOROSSZIA-ban harcoló felkelők HVIM általi támogatásának kifejezése jegyében. Egy másik transzparensen Székelyföld függetlenségét (és autonómiáját) követelő szöveg áll. Olyan képek is láthatóak, amelyek kevésbé helyezik kedvező fénybe a mozgalom tagjait, például, küzdősportokon vagy harcművészetek gyakorlásakor. Van olyan fotó is, amely Beke Istvánt ábrázolja, fegyverek iránti nagy szenvedélyével (airsoft játékok szervezése gyermekeknek, katonai és gerilla-taktikákkal ízelitve), mig Szőcs Zoltánt éppen akkor kapták lencsvégre (a youtube.com szerint), amikor egy csendőrt halállal fenyegetett meg 2014-ben, a Székely Szabadság Napján ( szerk.jegyzet).

Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert a román hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett – december elsejei – katonai parádén.

Forrás: Magyar Hirlap

Szerk.jegyzet: Székely Dénes

Foto:Székelyhon.ro

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.