0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

Egyöntetű döntéssel Bíró Barna Botond jelenlegi alelnököt választotta az RMDSZ jelöltjének a Hargita megyei önkormányzat elnöki tisztségére a szövetség Hargita Megyei Egyeztető Tanácsa (HET).

Miután a csík-, gyergyó- és udvarhelyszéki területi RMDSZ-szervezetek vezetőit tömörítő HET első alkalommal több mint öt órán át ülésezett, a szombat délutáni találkozó, ahol a jelölt személyéről dönteni kellett, alig egy óra alatt véget ért.

A három területi szervezet jelöltjei, Borboly Csaba, Barti Tihamér és Bíró Barna Botond közül az utóbbi, udvarhelyszéki jelentkező egyöntetű támogatást kapott, a HET mind a tizenöt tagja rá szavazott. Ez Becze István, a csíki területi szervezet ügyvezető elnöke, a HET tagja szerint az elmúlt napokban zajlott egyeztetéseknek köszönhető, amelyek nyomán Borboly Csaba és Barti Tihamér gyakorlatilag visszalépett a jelöltségtől, a megye érdekeit tartva elsődlegesnek. Ezzel eldőlt, hogy a június 9-i helyhatósági választásokon Bíró Barna Botond lesz az RMDSZ jelöltje a Hargita megyei tanács elnöki tisztségére.

Így reagált Borboly Csaba az ötödik tanácselnöki jelöltségének meghiúsítására

Az erdélyi magyarság európai képviseletének alá kell rendelni a térségi rivalizálást és a helyi érdekek érvényesítését – így reagált Borboly Csaba Hargita megyei önkormányzati elnök arra, hogy szombaton az RMDSZ Hargita Megyei Egyeztető Tanácsa nem őt hozta ki győztesnek a tanácselnök-jelölti versenyben.

Vetélytársának adott gratuláció helyett az erdélyi magyarság európai képviseletére helyezi a hangsúlyt Borboly Csaba az RMDSZ Hargita Megyei Egyeztető Tanácsának szombati döntését követő Facebook-posztjában.

„Ennek (európai képviselet – szerk. megj.) most alá kell rendelni a térségi rivalizálást és a helyi érdekek érvényesítését. Nehéz helyzetben vagyunk, mert a választások közelsége miatt nagyon rövid idő alatt kell összeegyeztetni a területi szervezetek érdekeit” – írja Borboly, köszönetét fejezve ki Kelemen Hunor szövetségi elnöknek, hogy segített összehozni a megegyezést a térségek között. Idézet Úgy döntöttünk, hogy teret engedünk annak, hogy Bíró Barna Botond alelnök induljon az RMDSZ színeiben a megyei tanácsi elnöki tisztség betöltéséért – sugallja ezzel Borboly Csaba, hogy gyakorlatilag kiszállt a versenyből, nem pedig elveszítette, hozzátéve, hogy „olyan megegyezés született, amely biztosítja a megkezdett munka folyamatosságát, a megyei tanács szervezeteinek megtartását és fejlődését.”

„Nehéz döntésen vagyunk túl, de egyhangú döntést hoztunk” – kommentálta Facebook-videójában Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor a szövetség Hargita Megyei Egyeztető Tanácsának szombati határozatát, miszerint a három jelölt – Bíró Barna Botond, Borboly Csaba és Barti Tihamér – közül az udvarhelyszéki jelöltet, Bírót juttatták tovább.

„A Hargita megyei RMDSZ erősödött meg ezzel” – jelentette ki a szenátor, megköszönve a másik két jelöltnek, hogy elfogadták a döntést, még akkor is, ha úgy érezték, hogy nem nyertek és nem a megcélzott tisztséget szerezték meg.

Gratulált Bíró Barna Botondnak, hogy ő lehet 2024-ben az RMDSZ Hargita megyei önkormányzati elnökjelöltje, ugyanakkor egy kis kulisszatitkot is megosztott a másik két jelölt jövőjét illetően, miszerint Borboly Csaba alelnöki tisztséget vállalhat, akárcsak Barti Tihamér. Noha ezt a szenátor kész tényként közölte, tudni kell, hogy a Hargita megyei önkormányzatban az alelnököket a testület választja a június 9-ei helyhatósági szavazást követő alakulóülésen – esetünkben ez csak ősszel esedékes, a jelenlegi testület mandátumának lejárta után – a bejutott megyei tanácsosi képviselők közül.

Forrás: szekelyhon.ro

Foto: Székelyhon

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.