0 0
Read Time:1 Minute, 59 Second

Érdeklődésünkre, hogy hogyan készülnek a Szentatya csiksomlyói látogatására, Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnöke rövid telefonbeszélgetésünkben  elmondta, hogy “az egyház elvárásainak és igényeinek” megfelelően próbálnak segitséget nyújtani.

Arra  a kérdésünkre, hogy alakult-e erre a célra egy szervező bizottság, Borboly Csaba megjegyezte:

„Voltak egyeztetések és egyértelmű, hogy a vendégek fogadásában, ellátásában, akár a különböző fejlesztésekben Hargita Megye Tanácsa szivesen közreműködik. Az egyház kinevezett egy három fős szervező stábot és mi nekük segitünk”.

Arra kérdésre, hogy infrastruktúrális szempontból milyen feladatok hárulnak Hargita Megye Tanácsára, az elnök elmondta:

„Szó van arról, hogy a somlyói nyeregben épiteni kell egy, a pápai elvárásoknak megfelelő pódiumot, és annak finanszirozásában valószinüleg részt veszünk, és minden további feladatban segitünk”.

Arra a kérdésre, hogy milyen összeget különitett el Hargita Megye Tanácsa e célra, Borboly Csaba leszögezte:

„Ezt a tanács fogja eldönteni, de az én javaslatom az, hogy egymillió lejt erre a tevékenységre irányozzunk elő, de ezt még meg kell szavazza a tanács”.

A megyei tanács vezetője szerint „egy  ilyen látogatáson a részvevők száma  általában eléri az egymilliót és valószinüleg itt sem lesznek kevesebben”.

„A szálláshelyek a környékbeli szállodákban minden bizonnyal gyorsan elfogynak, de megfogjuk nyitani közintézményeinket is és megkérjük a családokat is, hogy fogadjanak be látogatókat. E témakörben még lesznek ajánlataink. Az elszállásolás kérdését kiterjesszük Maros és Kovászna megyékre is. Kedden kimondottan e témakörről fogunk tárgyalni a két megyei elnökkel, hiszen Székelyföldet kell bemutatnunk ennek az egy millió embernek. A fő cél az, hogy tudjuk felmutatni a közösségi igényt, illetve a sajátos igényeinkért, jogainkért is hallassuk a hangunkat, egyszóval arról, ami Székelyföldet illeti: szimbólumhasználat, a csángóknál magyar mise tartásának a lehetősége és az egyházi javak, ingatlanok visszaadásának a folytatása”.

Arra az észrevételünkre, hogy a helyi termelőknek is ez a látogatás egy óriási lehetőség, Borboly Csaba leszögezte:

„Majd megfogják mondani a vatikáni biztonsági emberek, hogy mit lehet és hol lehet árulni. Nagyon komoly biztonsági intézkedések voltak máshol is, ahol már volt pápalátogatás. Itt is igy lesz, és nemcsak a városban, hanem a környező településeken is. Több mint valószinű, hogy Csikszeredában nem is tudják árusitani termékeiket – helyszűke miatt sem – igy csak, például, Csicsóban lesz erre lehetőség”.

Párhúzamosan a pápalátogatással sor kerül a Hargitai Megyenapokra is. Ezzel kapcsolatosan a megyei tanács elnöke elmondta:

„Erre az alkalomra több mint szász eseménnyel készülünk. Nagyon bizunk abban, hogy akik eljönnek a pápalátogatásra még két-három napot maradnak és bizunk abban is hogy jó házigazdák leszünk”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:covasnamedia.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.