0 0
Read Time:3 Minute, 8 Second

izsak balazs-Interjú Izsák Balázzsal, a Székely Nemzeti Tanács elnökével –

Hirportálunk ama kérdésére, hogy mi a véleménye a brit referendum eredményeiről, amelyen a brit állampolgároknak Nagy-Britannia EU-tagságáról kellett dönteniük,  Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke kifejtette:

„Nagy-Britannia egyelőre még nem távozott az EU-ból, teljes jogú tagja az Uniónak.  Kétségtelen, hogy a Juncker féle vezetés sürgeti a kilépést, teljesen alaptalanul és jogtalanul. Borzasztóan sajnálom. Azt hiszem, hogy a referendum egy veszteség, de egyben figyelmeztetés is az EU vezetőinek arra, hogy rossz nyomvonalon haladtak, az ők kudarcuk elsősorban. Az angolszász civilizáció, kultúra az európai kultúra része hosszú-hosszú évszázadok óta és az is fog maradni. A Juncker féle vezetéstől kellene az Európai Uniónak megszabadulnia, attól a vezetéstől, amely teljesen alárendeli az európai embereket, a bankok és multinacionális cégek érdekeinek”.

A referendum jelzésszerű is lehet az európai vezető politikusok számára, olyan szempontból, hogy jobban odafigyelnek majd a kisebb uniós tagországokra?

„Az Európai Unió vezetői felelősek azért, ami most történt. Személyes felelősség terheli Juncker úrat és Shultz úrat.  Sajnálatos, hogy ők ezt nem látják. Nem tartom túlzásnak azt a hasonlatot, hogy a kommunista diktátorokhoz hasonlitanak, akik amikor abban a katasztrófális helyzetben, amelyben azok az ország voltak, amelyeket ők vezettek, ők akkor is keménykedtek, szitkozódtak, felszólitottak, vagyis teljesen úgy viselkedtek, mintha nekük nem lett volna semmilyen felelősségük az egészben. Igy viselkedik Juncker is”.

Ezek után történhet valami változás, az európai vezető politikusok esetleg elgondolkodnak azon, hogy hol  és mit tévedtek?

Igy kellene, hogy történjen, de én úgy gondolom, hogy ez a magatartás, viszonyulás megváltoztatására csakis az EU új, más vezetése képes. Nagyon szkeptikus vagyok. A polgári kezdeményezés kapcsán, a perek során megismertem az Európai Bizottságot. Egy alkalommal Strasbourgban az Európai Bizottság embereivel is találkoztunk, amikor teljesen fölöslegesen mentünk oda, mert azt a primitiv, otromba választ mondták el nekünk szóban, amit előzőleg irásban már megkaptunk. Én akkor fel is tettem a kérdést: „Elnézést, minket miért is hivtak meg? Mi volt ennek az értelme, hamár nem képesek egyébre szóban, mint amit már irásban elküldtek?” Ezt azért hoztam szóba, mert a polgári kezdeményezési intézményük, amely nem működik, arről is szól, hogy a bizottság képtelen, nem is akarja működtetni ezt az intézményt, mert a hatalmat és a döntéseket nem akarja megosztani az uniós polgárokkal sem. Kiszoritják belöle az egyes tagállamokat, – a meg nem választott Juncker”.

Most esetleg nagyobb esély adódik a polgári kezdeményezések elfogadtatására és az autonómiatörekvések figyelmbevételére!?

„A bizottság egy figyelmeztetést kapott és ha az EU tagállamai elég erősek és határozottak lesznek, akkor rátudják kényszeriteni, hogy ez a társaság elmenjen. Nyivánvaló, hogy hatalamas érdekeltség és tőke van mögöttük, pénzről szól a hatalmi poziciójuk. Most is látható, elkezdtek kampányolni, nagy pénzeket fektetnek be a Nagy-Britannia elleni kampányba egész Európában, uszitják az embereket London ellen, ami abszurdítás. Elfogadhatatlan az ahogy a tegnap Juncker viselkedett és a brit választókat, a népet, egyesen megvádolta azzal a kijelentésével, hogy: „Mit keresnek még itt?” Nem lehet igy beszélni”.

A brit állampolgárok jelenleg aláirásgyűjtésbe kezdtek a népszavazás megismétlése végett. Hatálytalanitható egy nészavazás eredménye, vagy esetleg ez a referendum konzultativ jellegű volt?

„Ez az egész az Egyesült Királyság belügye. Egy olyan demokratikus társadalom belügye, ahol a demokrácia régebbi egy néhány évszázaddal a francia és a német demokráciánál is. A világ legókoribb demokrációjáról beszélünk, nyilván a modernkori demokráciáról, többieknek nincs folytonossága. A mai Görögország köszönő viszonyban sincs az ókori Görögországgal. Tehát egyértelmű, a legrégebbi demokrácia az a brit demokrácia, s azt hiszem, hogy most is jól működik”.

Egy ilyen fontos kérdést lehet népszazásra bocsátani, vagy az  európai és nemzeti parlamenti képviselőknek, – mint a nép képviselői – kell döntenie ebben?

„A legnagyobb legitimitással biró döntés, az a népszavazás. Maga a választó polgár mondja meg, mit akar. A népszavazás legitim volt, és a felelősség teljes mértékben a brüsszeli bürokratákat terheli: Juncker úrat és a társaságát”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto: www.NyugatiJelen.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.