0 0
Read Time:3 Minute, 43 Second

Az Európai Parlament a múlt hét végén elfogadta az Európai Bizottság rendelet-javaslatát, miszerint hat hónappal meghosszabitják bizonyos európai polgári kezdeményezéseket, és ezen belül  a nemzeti régiókról szóló kezdeményezést támogató aláirásgyűjtés időszakát.

Megkérdeztük Ferencz Csabát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tájékoztatási alelnökét, hogy e kezdeményezés esetében május 7-én lejárt határidő után az SZNT, a kezdeményezők, folytatták-e az aláirásgyűjtést?

„Az aláirásgyűjtést nem folytattuk, mivel ebben az időszakban létezik egy bizonytalansági tényező, egy kockázat. Az Európai Parlament elfogadta a rendelet-javaslatot, de ezt az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia, erre valamikor júliusban kerül sor. Mi, jogkövető állampolgárokként azt gondoljuk, hogy nem kozkáztatunk. Tulajdonképpen nem is a kockázat a legfontosabb, hanem az, hogy legyen tiszta kép a támogatók fele. Úgy gondoljuk, hogy minden egyes aláirás nagyon fontos, egyetlen támogató aláirást sem lehet kockáztatni. Amikor megadják a zöld útat, akkor azonnal folytatjuk. Úgy gondoljuk – függetlenül attól, hogy most veszitünk néhány napot vagy hetet az aláirásgyűjtés időszakából -,  hogy ez a helyes megoldás”.

Arra a felvetésre, hogy az Európai Bizottság közölte-e az SZNT-vel az aláirásgyűjtés folytatásának lehetőségét, Ferencz Csaba megjegyezte:

„Meg van annak a kockázata, hogy ezek az aláirások érvénytelenek lesznek. A legfontosabb nem a minimum aláirások elérése, hiszen itt egy sokkal szélesebb ügyről van szó. Ez a kezdeményezés alapvetően és konkrétan arról szól, hogy szülessen egy jogszabály a kohéziós politikában. De, arról is szól, hogy a nemzeti régiók, mint olyanok, ismerjék fel az érdekeiket, az együttműködési érdekeket, hogy ezeket tudják érvényesiteni az Európai Unióban. A lényeg az egészben az, hogy  minél több emberhez eljusson e kezdeményezés. Mostanig nem is tudtuk megnyitani a virtuális felületeket, mert ez is az Európai Bizottság hatáskörébe tartozik, de van olyan polgári kezdeményezés, melynek esetében le sem zárta a felületet. Nem kétség, hogy ha mi közvetlenül az illető informatikai irodát értesitjük, akkor megnyitják, de még egyszer mondom, nem szerettük volna, hogy  egyetlen egy aláirás is elvesszen.  Kivárjuk az Európai Tanács döntését is”.

Megemlitettük, hogy Vincze Loránt európai parlamenti képviselő, az uniós polgári kezdeményezések EP-jelentéstevője nemrég azt nyilatkozta hirportálunknak, hogy május 7-e után az SZNT-nek le sem kellett volna állnia az aláirásgyűjtéssel. Mi több, az Európai Bizottság közölte a Székely Nemzeti Tanáccsal, hogy folytatódhat most is a gyűjtés. Ezzel kapcsolatosan Ferencz Csaba igy vélekedett:

“Ez az ő véleménye, a jogászokra hivatkozik. Azt gondolom, hogy nem olyan módszerekhez kell folyamodnunk, amelyek bármilyen kockázatot is rejtenek magukban”.

Arra a kérdésre, hogz az SZNT, illetve a kezdeményezők beszéltek-e Vincze Loránt EP-képviselővel, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tájékoztatási alelnöke elmondta:

“Voltak levélváltások, csakhogy neki más a véleménye. Nyilván tiszteletben tartjuk véleményét, de a Kezdeményező Bizottság egyelőre igy döntött. Ezt az SZNT Állandó Bizottságában is megbeszéltük. A fontos az, hogy tiszta lappal tudjunk újraindulni és nem vélemények alapján. Az Európai Tanács várhatóan jűliusban hozza meg döntését. És amint meg van a döntés azonnal beinditjuk mi is az aláirásgyűjtést. A határidő egyelőre novembre 7-e, de a javaslatban az is benne van, hogy szükség esetén még két három hónappal, sőt többszöri három hónappal is meghosszabithatják”.

Megemlitettük azt is, hogy május első hetében  elfogadott sürgösségi rendelet értelmében a kormány 40 millió euróval támogatja a romániai médiát, és ezen belül több magyar nyelvű lapot is. Kérdésünkre, hogy a magyar média, és ezen  belül a Háromszék c. napilap, melynek munkatársa, meg van-e elégedve a kijelölt összeggekkel, Ferencz Csaba igy vélekedett:

„Nem tudom, hogy milyen összeget fogunk kapni. Jó hazai szokás szerint kiszivárogtattak valami információkat. A kormány Főtitkárságának honlapján nem találhatóak meg ezek az összegek. A szerődéskötés érdekében holnap megyek Bukarestbe és akkor valószinű többet megtudok. Nem tudom, hogy milyen kritériumok alapján osztották el a pénzt. Nem tudom, ha valósak a román vagy a magyar sajtóban megjelent adatok. Az összegek elnyerése pályázat formájában történik. Erre mi is beneveztünk. A lakosság tájékoztatása, főként  karantén idején, nagyon fontos volt. Mi ezt már a helyi önkormányzatokkal együtt igyekeztünk valamilyen formában megoldani. Az illető összeg valamelyest pótolja azokat a kereskedelmi reklámokat, amelyekkel fenntartjuk a lapokat. Egy lap a reklámokból és az eladásból tartja fenn magát. Ilyen értelemben az önkormányzatok igyekeztek saját belátásuk szerint valamilyen szinten – mivel az önkormámyzatok nem reklámozhatják magukat – tájékoztató anyagokat elhelyezni a lapokban  A kormányrendeletet számos kritika érte, ami érthető is, hiszen a nagy trösztöket megtömik pénzzel, mig a kicsiket nem nagy összegekkel segitik. Ennek forditva kellene történnie. E szolgáltatás-támogatás nagyon jól jön egy lapnak, csakhogy eléggé megkésett. Reméljük, hogy mi is kapunk egy elfogadható összeget, hiszen elég nagy az olvasottsága mind a lapnak, mind a honlapnak”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Fotó: minoi.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.