0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

A balesetet szenvedő négyes reaktor fölé 1986-ban 206 nap alatt húzták fel a betonkoporsót, amelyre 2016-ra került fel a világ egyik legnagyobb építménye, az acélkupola. Alatta azonban továbbra is megtalálható a betonszarkofág, amelyet már 2006-ban el kellett volna bontani, állapota ugyanis folyamatosan romlik. Most kiadták az első engedélyeket az acélkupola alatti takarítás megkezdéséhez – írja az Index.

Az SSE Chernobyl NPP feladata lesz a csernobili négyes reaktor fölé emelt betonszarkofág elbontása és a bontott szarkofágból származó, illetve jelenleg is alatta található nukleáris hulladék kezelését. A vállalat augusztus 20-án kapta meg az engedélyt a munkák megkezdésére. A munka következő fázisokból áll:

a betonszarkofág leszerelése

a szarkofág belsejéből a radioaktív hulladék kitakarítása

az épület maradványainak eltávolítása

a reaktorok lebontása

A munka évtizedekig is eltarthat, de az acélkupola a tervek szerint 2117-ig biztosít védelmet, de a betonburkolat jó esetben 2023-ig fogja bírni a jelenlegi körülmények között, addig kell megoldani az alatta található négytonnányi radioaktív por és körülbelül 630 ezer köbméter nukleáris hulladék kipucolását.

Mint ismeretes, a csernobili atomerőmű négyes reaktorblokkjában 1986. április 26-án, hajnali 1 óra 23-kor történt robbanás, amelyet a világ második legsúlyosabb atomkatasztrófájaként tartanak számon a majaki után.

Forrás: infostart.hu

Foto: hirsart.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.