0 0
Read Time:2 Minute, 44 Second

Sogor CsabaA drogfogyasztás olyan társadalmi probléma, amelyet az alkoholfogyasztáshoz hasonlóan tabuként kezelnek Hargita megyében. A drogfogyasztás jelensége a térségben bár nem drámai méretű, kétségkívül terjedőben van,  hangzott el azon a szakmai kerekasztal-beszélgetésen, amely március 30-án, Hargita Megye Tanácsának épületében a civil szféra, a politikum és az érintett közintézmények képviselőinek részvételével zajlott, tájékoztatott Sógor Csaba európai parlamenti képviselő Sajtó Hivala.

A szakmai értekezés aktualitását, a drogfogyasztás témkörrel  az Áradat Egyesület által Csikszeredában szervezett kiállitás adta, melynek egyik támogatója Sógor Csaba európai parlamenti képviselő volt. Az ő meghívására a szakmai találkozón részt vet Topolánszky Ákos drogpolitikai szakértő, a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetségének elnöke is.

Az RMDSZ-es politikus elmondta: “A drogfogyasztás olyan kérdéskör, amellyel foglalkozni kell és e kérdés kapcsán azokról a hagyományos kábítószerekről, pl. az alkoholról is beszélni kell, amelyek jelenleg nagyobb veszélyt jelentenek az erdélyi magyar társadalomra”.

„Vannak olyan társadalmi jelenségek, amelyektől rettegünk, de nem halunk bele, míg vannak olyanok, amelyektől nem rettegünk, de belehalunk”, fogalmazott Topolánszky Ákos. A szakértő elmondta: a rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy Magyarországon az ún. elkerülhető halálokok kevesebb, mint 1%-a vezethető vissza a drogfogyasztásra, míg 99% az alkohol és egyéb szerek következménye. „Erdélyben évente 3-4000 ember hal meg alkoholproblémától. Ezt mégsem tekintjük drámának”, magyarázta.

Véleménye szerint nem az az érdekes, hogy hányan próbálják ki a különböző drogokat, hanem, hogy vannak-e olyan szakpolitikai intézkedések, amelyek a függővé válás kockázatát csökkentik. „16 éves korban a drogok kipróbálási aránya az EU területén a Cseh Köztársaságban a legmagasabb, mintegy 46-47%. Ez az arány Magyarországon 16-18%, míg Norvégiában 6-8%. Csehországban mégis alacsonyabb a problémás drogfogyasztók mértéke, mint Magyarországon, vagy Norvégiában, hiszen ez a jelenség attól is függ, hogy milyen rátelepülő állami, helyi politikák vannak érvényben – hangsúlyozta a drogpolitikák fontosságát.

Topolánszky Ákos kitért arra is, hogy Romániában kb. 1700 fő, míg Magyarországon hozzávetőlegesen 5000 fő kerül kezelésbe évente.

“A romániai lakosság 6,6%-a próbál ki valamilyen kábítószert az élete folyamán, míg a 16 éves fiatalok több mint 10 százaléka próbál ki valamilyen drogot”, ismertette az Országos Drogmegelőző Ügynökség legújabb felméréseit Forró-Erős Gyöngyi pszichológus, a kiállítás programfelelőse.  A Hargita megyei adatok kapcsán pedig elhangzott: a drogok használata Maroshévíz után Gyergyó, aztán pedig Csík térségében van leginkább terjedőben.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy szükség van egy olyan hálózat kiépítésére, ahol a témával foglalkozó szakemberek egyeztetni tudják a prevenciós, terápiás lehetőségeket, ennek érdekében pedig mielőbbi lépéseket kell tenni. Ugyanakkor összehangoltabb munkát kell kiépíteni az egyes intézmények között annak érdekében, hogy a drog- és alkoholfogyasztás, mint társadalmi probléma nagyobb figyelmet kapjon.

Másrészt, az Országos Kábitószer-ellenes Ügynökség (ANA) a Hargita Megyei Kábitószer Megelőző, Felmérő és Tanácsadási Központ (CPECA) révén a Közösségi Biztonság és Kábitószer-ellenes Egyesület Hargita megyei leányvállalatának közreműködésével és a csikszeredai Polgármesteri Hivatal finanszirozásának köszönhetően március kezdetén bemutatta “A hagyomány és modernizmus között!” elnevezésű helyi projektet, tájékoztatott az Argerpres hirügynökséghez eljuttatott ANA-közlemény.

“A hagyomány és modernizmus között!” projekt a fiatalokhoz szól, akik szabadidős programokat (kultúrális, művészeti és sport) szerveznek és az egészséges élet fenntartására törekednek a drog- és alkoholfogyasztás vagy más pszichoaktiv szerek fogyasztása helyett. Az emlitett projekt összhangban áll a 2013-2016-os időszakra szóló Országos Kabitószer-elleni Stratégia gyakorlatba ültetésére hivatott akciótervvel.

“A hagyomány és modernizmus között!” projektet 2016 áprilisa és 2016 májusa között ültetik gyakorlatba, jegyzi meg az emlitett forrás.

 Összeállitotta: Balázs Magdolna

Foto:rmdsz.eu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.