0 0
Read Time:3 Minute, 32 Second

Japánban van egy város, ahol az emberek hagyományos piros-fehér svéd házakban élnek, ahol nyárközepén Midsommart ünnepelnek.

A Sweden Hills egy 1970-ig visszanyúló projekt, amikor az akkori svéd konzul a Szapporotól 25km-re lévő területre azt mondta, olyan, mintha Svédországban lenne. Egy csapat vállalkozó ezután elkezdte megismerni a svéd házak építési módját és az első két eladott svéd ház után úgy gondolták létrehoznak egy kicsi svéd lakóparkot Japán zöld dombjain.

Az első házat 1983-ban építették. Azóta közel 420 háza és 1000 lakója van a városkának. Tobetsu város vezetése, ami mellé a svéd lakópark épülni kezdett szívesen működött együtt az építő céggel, mondván, hogy ez majd fellendíti a régiót. Igazuk lett, mert nagy érdeklődés mutatkozott a házak iránt, ezért az első koncepció miszerint csak egy kis részen épülnek ki, időközben egy külön városrésszé alakult.

Japánban kifejezetten furcsa, hogy a házak között hatalmas terek vannak és nincs kerítés. A Japánok általában Svédországot sem ismerik igazán. Egy megkérdezett lakó például az IKEA-n, a Volvo-n és Zlatan Ibrahimović-on kívül semmit nem tudott Svédországról, mielőtt oda nem költözött volna. De olyan lakója is van a városnak, aki előtte már járt Svédországban és ez vonzotta ebbe a svédes lakóközösségbe.

A 420 házból közel 100 ház csupán nyaralóként szolgál, a többiben viszont napi szinten élnek is. Az itt található bérelhető nyaralókat 2 héttől, akár 2 hónapig is ki lehet bérelni, melyeknek két hét bérleti díja átlagosan 390 ezer magyar forintnyi jen.

Az épületek mellett az utcafrontok és utak kialakításában is igyekeztek a svéd modellt követni. Például a Svédországban sok helyen alkalmazott a Cul de sac, vagyis zsákutca forduló típusú útépítés.

A másik átvett svéd koncepció, hogy az elektromos és telefonvezetékeket ahol csak tudták a föld alá telepítették, hogy ne rontsanak a táj szépségén villanyoszlopokkal.

Viszont, a svéd életnek Japánban meg van az ára, mivel komoly szabályok vonatkoznak az itt élésre, ami néhány japán szerint nagyon szigorú. Például nem lehet önállóan parkosítani vagy átalakítani a kertedet, nem lehet kiteregetni a frissen mosott ruhákat vagy nem szabad magas kerítést sem építeni. Az építésnek és felújításnak is komoly szabályai vannak, attól kezdve mennyit lóghat ki a ház az utca felé, és hogy mennyire lehet magas. Minden újonnan épülő házat a Sweden Hills tervez és épít fel a leendő lakóknak.

Probléma az is, hogy míg egy svéd rengeteg időt tölt a háza karbantartásával, azt egy japán kevésbé teszi és rengeteget nyaralnak, utaznak. Így sok panasz olvasható penészes falakról, leromló tetőkről vagy a fa állapotának romlásáról. Az építtető vállalat szeretné elérni, hogy a japánok ebben is próbálják követni a svéd gondolkodásmódot.

Az utóbbi időben a házak eladása vissza is esett, ezért egy új koncepcióban, most már nem csak a svéd házakat adják el, hanem svéd életstílust is kínálnak hozzá.

A gyerekeket busz szállítja iskolába, kialakítottak egy központi közösségi házat, ahol különböző svéd foglalkozásokat tartanak, meséket vetítenek a gyerekeknek, svéd nyelvoktatást vagy beszélgetéseket szerveznek, mindezt egybekötik a hagyományos svéd fikával, a kávézás és sütizés nyugodt szünetével.

A lakóközösségben különböző szolgáltatásokat lehet igénybe venni, mint mosoda, különböző postai szolgáltatások, valamint a városban élők nyugodtabb életét is segítik különböző szolgáltatások, például a téli hó eltakarítás, ugyanúgy, mint Svédország sok városában teherautóra szórják a havat és a város külső területeire öntik ki, így a város könnyebben járható télen is.

Folyamatos a parkok és utcák tisztán tartása is, valamint egy közösségi vendégházat is építettek, ahol az itt élőkhöz érkező vendégeket lehet elszállásolni, ha esetleg a házban kényelmetlenül férnének csak el. Ez a koncepció a svéd lakóparkokban is megtalálható.

A vasútállomásra érkezve is már egyből az az ember érzése, hogy hirtelen Svédországba csöppent. A vasútállomás butikjában pedig még különböző svéd szuveníreket is lehet vásárolni.

Ünneplik midsommar ünnepét, hagyományos svéd ruhákba öltözve éneklik a svéd népdalokat, tartanak nyárbúcsúztató rák fesztivált és Lucia ünnepét is.

Jelenleg több eladó használt ingatlan is található a Sweden Hills weboldalán, ahol 75 millió magyar forintba kerül jelenleg egy eladó 120nm-es ház és ehhez egy svéd élet. A költözés előtt pedig egy próba házban lehet eltölteni néhány éjszakát, hogy megismerjék a leendő tulajdonosok, milyen is lenne egy svéd házban élni.

Manapság egyre több fiatal fedezi fel magának a Sweden Hillst, hogy nyugodtabb, természetközelibb életet élhessenek, így a kisváros a jövőben biztosan tovább növeli a svéd életstílusban élők számát a világon.

Forrás: svedotthon.hu

Foto:svedotthon.blog.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.