0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

A Krónika erdélyi magyar napilap szerint egyre népszerűbbek az erdélyi egyetemek a magyarországi fiatalok körében, akik közül nem mindenki tér haza, hanem Erdélyben próbál boldogulni tanulmányai elvégzése után.

A lap annak kapcsán kérdezte a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE), a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem magyar vezetőit, hogy ezek az egyetemek is részt vettek a budapesti Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. Valamennyi megkérdezett intézményvezető elmondta, nem jelentős ugyan a magyarországi diákok száma, de folyamatosan nő.

Soós Anna, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatáért felelős rektorhelyettese elmondta: már a múlt tanévben is száz fölött volt a magyarországi hallgatók a száma az egyetemen. Szerinte elsősorban az érdekes programok, de sok esetben a családok erdélyi gyökerei is vonzzák Kolozsvárra a magyarországi diákokat.

A BBTE magyarországi hallgatói főként pszichológia, antropológia és közgazdaságtan szakokra jelentkeztek, ebben a tanévben ugyanakkor a tanítói és óvónői képzés is nagy népszerűségnek örvendett.
A magyar állam által fenntartott Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen – Tonk Márton dékán szerint – csak pár százalékot tesz ki a magyarországi hallgatók aránya. A dékán elmondta, a budapesti kiállításon a csíkszeredai gazdaságtudományi szakok iránt volt nagyobb az érdeklődés, de népszerű volt a marosvásárhelyi informatika szak és műszaki képzés, illetve a kolozsvári fotó- és filmművészeti szak is.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemre – Balási András rektorhelyettes szerint – az oktatás színvonala vonzza a hallgatókat. Az egyetemen egyébként nemcsak magyarországi, hanem vajdasági és felvidéki hallgatók is tanulnak, legtöbben közülük a színészképzésen. Bár jelenleg a tizenkét elsőéves közül tizenegyen erdélyiek, néhány évvel ezelőtt olyan évfolyam is volt, ahol a magyarországiak voltak többségben.
Balási András szerint a színművészeti szakon végzett magyarországiak közül az elmúlt években öten-hatan határ menti, nagyváradi és szatmárnémeti társulatokhoz szerződtek.

Forrás: Krónika/MTI

Foto: Krónika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.