0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) jelentést dolgoz ki a kettős mércével gyanusitott  élelmiszertermékeken végzett összehasonlitó vizsgálat eredményeiről. miután készhez kapja a laborvizsgálatokat a Hollandiából, Németországból és Belgiumból gyűjtött élelmiszermintákról, közölte hétfőn a minisztérium.

Összesen 29, Németországból, Hollandiából és Belgiumból hozott élelmiszermintát vetnek össze a Romániában értékesített megfelelőjükkel.

A román állami szervek több alkalmazottja is élelmiszermintákat gyűjtött június 19–26. között a hollandiai Maastrichtban, a németországi Aachenben, valamint Belgium fővárosában, Brüsszelben, hogy összehasonlító tanulmányt tudjanak készíteni a kettős mércével gyanúsított élelmiszerekről, közölte a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium. A szaktárca alkalmazottain kívül az Országos Állategészségi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) és az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) dolgozói vettek részt a mintavételben.

A hivatalos tájékoztatás szerint 29 terméket vizsgálnak meg, köztük húsból készült termékek, tejtermékek, halkonzervek és csokoládék is vannak. A mintákat németországi és hollandiai Lidl-boltokból, németországi Kauflandból, valamint a belgiumi Delhaize (a romániai Mega Image megfelelője) üzletlánchoz tartozó egységből hozták.

A vizsgálatot az élelmiszerbiztonsági hatóság alárendeltségébe tartozó intézetben végzik el. A külföldi kiszállásra – mint ismeretes – azt követően került sor, hogy április elején Petre Daea mezőgazdasági miniszter levélben fordult hollandiai, németországi és belgiumi kollégájához a feltételezett kettős mérce témájában.

A mezőgazdasági miniszter február végén jelentette be, hogy Románia is megvizsgálja a multinacionális cégek által forgalmazott élelmiszerek minőségét, miután felmerült az a gyanú, hogy gyengébb minőségű termékeket forgalmaznának Kelet-Közép-Európában, mint Nyugat-Európában. A tárcavezető közölte, hogy felállítottak egy munkabizottságot, amelybe bevonták a minisztérium, az élelmiszer-biztonsági és állategészségügyi hatóság, valamint a fogyasztóvédelem szakembereit. Az első szakaszban a szakértői csoport 175 élelmiszerterméket (hús és tejterméket, halkonzervet, mézet, zöldséget és gyümölcsöt) vizsgált meg és összehasonlitásként a termelők/forgalmazók által a cimkékre feltűntetett adatokat vették figyelembe, jegyzi meg a mezőgazdasági minisztérium közleménye.

A szakemberekből álló csoport az emlitett országokban működő román nagykövetségek képviselőivel, illetve a belga ellenőrző hatóságok szakértőivel is találkozott.

“A csoport megbizása junius 26-án ért véget, amikor a Belgiumból, Hollandiából és Németországból összegyűjtött mintákat laboratóriumi vizsgálatra átadta a bukaresti Higiéniai és Közegészségügyi Intézet. Ugyanezen csoport, június 28-án és 29-én élelmiszertermék-mintákat gyűjtött a Romániában forgalmazó termékek minőségének megállapitásáért, összehasonlitva a Hollandiában, Németországban és Belgumban gyűjtött mintákkal. A laboratóriumi tesztek elvégzése után a szaktárca jelentést dolgoz ki az összehasonlitó vizsgálat eredményeiről, amelyet  nyilvánosságra hoz, mutat rá a mezőgazdasági minisztérium közleménye.

A budapesti hatóságok ez év február végén állapitották meg, hogy Magyarországon a Nutella krém, a Coca Cola hűsitőital, a Nesquik kakaópor és a Knorr tésztaszósz sokkal rosszab minőségben kapható, mint Ausztriában.

Március elején Slovákia és Magyarország megállapitotta, hogy a Közép-Európában forgalmazott azonos élelmiszertermékek minősége rosszabb a más országokban kapható termékekhez képest és a március 9-én tartott csúcstalálkozón e kettős mérce elitélését kérték az Európai Uniótól.

Ezen információk alapján február végén a mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy munkacsoportot hozott létre a szaktárca, az Országos Állategészségi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) és az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) dolgozóiból a Nyugat-Európában gyártott élelmisztermékek esetleges kettős minőségének feltárására.

Forrás: Agerpres/Krónika

Foto: Agerpres

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.