0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

sziszi_mti-1280x854„Sokkal nagyobb teljesítőképessége és gazdasági stabilitása lehet Romániának, ha a régiók szövetségévé alakul át” – jelentette ki Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) államfőjelöltje nagyváradi sajtóértekezletén, ahol bemutatta a „Föderális Romániát, autonóm történelmi régiókat, társadalmi békét a többség és a nemzeti közösségek között” című választási programját.

     “Azt akarjuk, hogy Románia az európai regionalizmus és föderalizmus mintájára váljon a régiók szövetségévé, váljon egy olyan országgá, amely a korrupció és túlközpontosítás háttérbe szorításával a régiók változatosságát, különbözőségét, belső felhajtó erejét, gazdasági teljesítőképességét hasznosítani tudja” – idézte az EMNP közleménye a párt államfőjelöltjét.

    Szilágyi Zsolt rámutatott: “balkanizált” Erdély helyett egy erdélyiesített, regionalizált Romániában gondolkodik. Hozzátette: tisztában van azzal, hogy ez nem egy népszerű téma Bukarestben, de nagyon sok pozitív visszajelzést kapott a régió különböző nemzetiségű lakóitól, akik büszkén vallják magukat erdélyieknek.

    Kifejezte meggyőződését, hogy Romániának új területi-közigazgatási rendszerre van szüksége, annál is inkább, mivel a jelenlegi megyerendszer alkalmatlan államszervezési keret. Sziágyi Zsolt úgy vélte, hogy a regionalizmus az országot visszahúzó, mindent átszövő korrupció leküzdésére is megoldást jelenthet.

A sajtóértekezleten, amelyet Toró T.Tibor néppárti elnökkel együtt tartott, Szilágy Zsolt közölte a Francois Alfonsi, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért Párt (ALDE) elnöke által hozzá intézett támogató-üzenetet is:

„Az államelnöki választáson induló 14 jelölt közül Zsolt az egyedüli, akinek bizalmat sugalló választási programja van az ország jövőjét illetően. Ő az egyedüli, aki a régiók tiszteletben tartását, a federalizmus irányában való elmozdulást sürgeti, és Ő az egyedüli, aki valóban törekszik az autonómia megvalósitására. A romániai székelyek és magyarok területi és kultúrális autonómiáért küzdenek. Sok sikert kívánok Zsoltnak ahhoz, hogy Románia olyan federális állammá alakuljon, amely válaszol az ország valamennyi állampolgárai, és ezen belül az erdélyiek és a székelyek elvárásaira”, hangzik al Az ALDE elnökének üzenete.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a két magyar jelöltnek sincs esélye bekerülni a második fordulóba, ám mindkét jelölt úgy vélekedett: fontos a választási kampányban felhívni a figyelmet az erdélyi magyarság helyzetére és elvárásaira.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.