Folytatódik a bevándorlás Erdélybe

A háromszéki vállalkozók egyre gyakrabban alkalmaznak az Európai Unión kívülről érkező külföldi vendégmunkásokat, akik foglalkoztatását megkönnyítette a román kormany. Háromszéken is egyre nehezebb munkaerőt találni ezért a vállalkozók egyrészt ragaszkodnak meglévő munkásaikhoz, de ma már egyre gyakoribb az is, hogy külföldi vendégmunkások alkalmazását fontolgatják – irja a romániai magyar sajtó, Kelemen Tibort, a Kovászna megyei Munkaerő Ügynökség (AJOFM) igazgatóját idézve.

Havonta egy-két háromszéki vállalkozó tervezi, hogy ha az ügynökség nem közvetít számukra megfelelő munkavállalót, akkor az EU-n kívüli országokból hoznak vendégmunkásokat. A külföldi vendégmunkások foglalkoztatása egyszerűbbé vált, ugyanis tavaly eltörölték azt a megkötést, hogy mekkora lehet a külföldi vendégmunkás legkisebb bére. Most már azon a béren is lehet foglalkoztatni a vendégmunkásokat, amit a hazai munkaerő kap.

A munkaügyi szakember szerint a vállalkozásoknak már azt sem kell bizonyítaniuk, hogy nem találnak megfelelő helyi munkaerőt a meghirdetett állásokra, mindössze egy bizonylatot kell kiváltsanak a Munkaerő Ügynökségtől és el kell intézzék a formaságokat a bevándorlási hivatalnál. Kelemen Tibor szerint ha egy cég külföldi vendégmunkásokat alkalmaz, akkor számolnia kell azzal, hogy gyakoriak az ellenőrzések.

Forrás:napi.hu

Foto:napi.hu

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.