0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

A szervezők a vendéglátás- és a szállodaipar (HoReCa) számára terveznek képzett munkaerőt biztosítani. A Gasztro Akadémia képzéseit elvégzők a kulináris területen, valamint a szállodaiparban dolgozhatnak.

Szakácskisegítő és pincér képzéssel startol júniustól a Páva KulinarIQum Egyesület által magyarországi kormánytámogatás révén létrehozott Taste of Transylvania Gasztroakadémia, Székelyudvarhelyen. Az avatóünnepségen elhangzott, hogy a környezettudatosságra és helyi alapanyagok használatára is nagy hangsúlyt fektetnek az oktatás során.

A Gasztroakadémia hathetes tanfolyamon 16 leendő szakácsot képez ki. Az Akadémia elméleti oktatási termet, szállodai szobát és a nagy éttermekhez hasonlóan modern eszközökkel  felszerelt konyhát bocsát rendelkezésükre.

Az avatóünnepségen Trucza Adorján, a projekt ötletgazdája kifejtette, fontosnak tartja, hogy tudatos vendéglátásra neveljék a náluk tanulókat. Ennek része, hogy helyi alapanyagokat használjanak fel, vagyis „abból főzzenek, ami helyben van”. Mint mondta, a felnőttképzés által jó munkaerőt biztosíthatnak a vendéglátóknak, de emellett egy-két napos intenzív mesterkurzusokat is szeretnének tartani, hazai és külföldi szakemberek meghívásával.

Rámutatott, elsőként a pincér- és a konyhai kisegítő képzéseket fogják elindítani júniusban, amelyek 4–6 hetes, napi tíz órában zajló intenzív tanfolyamot jelentenek. Arról is beszélt ugyanakkor, hogy a felsoroltak mellett szobalányokat is fognak képezni a közeljövőben. Ezt követően az ötletgazda megköszönte a magyar kormánynak a projekt megvalósításához nyújtott támogatást, amiért a Pro Economica Alapítványnál pályáztak.

Kozma Mónika, az alapítvány elnöke közölte, gazdaságfejlesztési stratégiájuknak két fő pillére van: a turizmusfejlesztés és a mezőgazdaság, azon belül pedig az élelmiszeripari termékek gyártásának támogatása. Ez a két gazdasági terület kiegészíti egymást, így kitörési pontot jelenthet a helyieknek. A rövidellátási-lánc fontosságát is hangsúlyozta, ami azt jelenti, hogy helyi termékeket kell alapanyagként vásárolni. Az alapítvány elnöke kiemelte, támogatásukkal kilenc szálloda épült Székelyföldön, ami 800 új munkahelyet jelent, a probléma csak az, hogy nem volt ennyi képzett munkaerő.

Egyebek mellett erre jelent jó megoldást a gasztroakadémia – vélekedett.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter kijelentette, nagyon fontos szerepe van a Pro Economica Alapítványnak, hiszen azoknak biztosít támogatási lehetőséget, akik a kornak megfelelő környezettudatos filozófia szerint üzemeltetnék szálláshelyeiket, vendéglátóegységeiket.

Tánczos hangsúlyozta, napjaink egyik legnagyobb kihívása a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, hiszen tény, hogy ezek jelentős klímaváltozást eredményeznek. A következő években ezen cél mentén fognak átalakulni a technológiák, ami a gasztronómia területén is érződni fog. Éppen ezért szerencsés stratégia, ha valaki nem több ezer kilométerről érkező, hanem helyi termékeket használ – érvelt a miniszter. Ő is fontosnak tartotta, hogy ezt a környezettudatos filozófiát elsajátítsák a megnyílt akadémia hallgatói.

Forrás: szekelyhon.ro

Foto: Székelyhon

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.