0 0
Read Time:2 Minute, 50 Second

Érdeklődésünkre, hogy hogyan ünnpel az RMDSZ március 15-én, a világszerte élő magyarok ünnepén, Kovács Levente ügyvezető elnök elmondta:

„Mint minden évben, március 15-én, délután négy órakor, Marosvásárhelyen, a Posta téren tartunk egy megemlékező ünnepséget. Ezt megelőzően, 14-e este, a Kultúrpalota nagytermében kerül sor az idei dijádó gálaestre, melynek keretében – mint minden évben, mostmár hagyományosan – azon közéleti, Maros megyei személyeket dijazunk, akiket az RMDSZ Maros megyei területi szervezete javasol. Ezáltal megköszönjük a közössség megmaradásának érdekében kifejtett munkájukat”

Az ügyvezető elnököt megkérdeztük, hogy véleménye szerint hogyan alakult a helyzet Marosvásárhelyen az etnikumközi konfliktus után, amely ezelőtt 30 évvel robbant ki, pontosabban, 1990 március 16-án?

“Az események kirobbanásakor még gyermek voltam, úgyhogy csak az elmondásokból ismerem azt, ami akkor történt, de mindenesetre az én generációimnak is meg kell tanulnia, illetve tudnia kell az akkori történtek tényállását és le kell vonnia a tanulságokat. A mai mindennpai közéleti szerepvállalás és tevékenység során ennek alapján kell meghoznia a mindennapi döntéseket a magyar-román békés együttélés szempontjából. Sajnálatos módon, én azt gondolom, hogy a modern Romániának az egyik legsötétebb és a legkellemetlenebb történelmi eseménye volt, amely hosszú éveken át megbélyegezte, pontosabban megmérgezte a marosvásárhelyi közéletet. Azt gondolom, hogy a két közösség békésen tud egymás mellett élni és dolgozni Marosvásárhely jelenlegi helyzetéből való kivezetéséért. Két évtizeden át a marosvásárhelyi polgármester bebizonyitotta, hogy képtelen jó város vezető lenni. Azt gondolom, hogy a románoknak és a magyaroknak is, egyaránt, az szerették volna, ha a polgármestere arra törekszik, hogy kivezesse Marosvásárhelyt az elszigeteltségből, felzárkóztassa a környező városok mögé, min például Gyulafehérvár vagy akár Székelyudvarhely és Csikszereda mögé, hiszen ezek a városok már rég lehagyták Marosvásárhelyt. Nem is beszélve Kolozsvárról, amely az utóbbi években hatalmasat fejlődött, és mi, utópikusan, Kolozsvárhoz akarjuk hasonlitani magunkat”, magyarázta Kovács Levente.

A etnikumközi konfliktus után megjelent sajtóinformációk szerint nagyon sok magyar külföldre távozott Marosvásárhelyről és emiatt a magyar lakosság kisebbségbe került. Megkérdeztük az ügyvezető elnököt, hogy mi erről a véleménye?

“Az, hogy a Fekete Márciusnak vagy egyéb más gazdasági-társadalmi-politikai tényezőknek, mennyi köze volt az utóbbi harminc évben történt elvándorlásahoz, én magam nem tudok állástfoglalni és véleményt alakitani, ennek kapcsán történeszek, szociológusok tudnak érdemben megnyilvánulni. De, tény hogy a magyarság számaránya Marosvásárhelyen mára már jóval az 50% alatt van. Ilyen értelemben Marosvásárhely már nem többségi magyar város, noha a legnagyobb urbánus magyar közösségről beszélünk, hiszen az erdélyi városok közül Marosvásárhelyen él a legtöbb magyar. A marosvásárhelyi magyar közösség kisebbségben van, kevesebben vagyunk magyarok, mint a románok”, mondotta Kovács Levente.

Arra a kérdésre, hogy napjainkban a marosvásárhelyi fiataloknak milyen szándékuk van, itthon vagy külföldön szeretének-e érvényesülni, az RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta:

“A fatalok nagy többsége, az én gnererációm is és a nálamnál fiatalabbak is, sajnos, hajlamosak külföldön szerencsét próbálni a jobb megélhetés reményében. Ez egy tény állás és nem csak Marosvásárhelyre, hanem egész Romániára, Erdélyre vonatkozik,  Marosvásárhelyen az utóbbi két évtizedben a jelenlegi polgármester nem tett semmit új munkahelyek létrehozásáért, egyetlen nagy gyár nem telepedett meg, egyetlen nagy vállalkozó nem jött ide,  amely 1 500-2 000 munkaheyet teremtett volna.  Úgyhogy, ami a fiatalok, a munkaerő elvándorlását illeti, az első számú felelős a jelenlegi polgármester. Reméljük, hogy a közelgő helyhatósági választások meghozzák nekünk is a pozitiv változásokat”, nyilatkozta az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Arra a kérdésre, hogy az RMDSZ képviselteti-e magát a március 10-én tartandó Székely Szabadság Napján, Kovács Levente azt válaszolta, hogy  politikai alakulata még nem döntött ebben a kérdésben.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:e-nepujsag.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.