0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Indonézia csütörtökön kibővítette az együttműködési megállapodását Dél-Koreával a borneói új főváros felépítéséről, amely a jelenlegi központot, Jakartát hivatott tehermentesíteni. A koreai vállalatoknak jelentős szerepe lehet a digitális infrastruktúra kiépítésében – számolt be a Reuters.

A két ország eredetileg 2019-ben írt alá megállapodást 32 milliárd dolláros (12,8 ezermilliárd forint) projektről, amelynek keretében az indonéz fővárost Nusantarába költöztetik. A program megvalósításának határidejét még nem közölték.

Az együttműködés kiterjesztését Jun Szuk-jeol dél-koreai elnök és Joko Widodo indonéz elnök szöuli csúcstalálkozóján jelentették be.

Az új megállapodás lefektette az alapokat ahhoz, hogy a vállalataink aktívan hozzájárulhassanak az indonéz főváros infrastruktúrájának, elektronikus kormányzatának és okosváros-rendszereinek kiépítéséhez, nyilatkozta a koreai elnök.

Widodo szerint a két ország együttműködést kötött az új központ építőiparának és vízellátásának fejlesztésére is. Az indonéz elnök az előző hónapban tett látogatást a városban, és elmondta, hogy a főváros első építési munkálatai már javában zajlanak.

Az indonéz államfő hozzátette, hogy a befektetési partnerséget szorgalmaz Koreával, főleg az elektromos járművek fejlesztése terén. A kooperáció során akkumulátor- és acélipari egységeket hoznának létre, és a bányászatra is nagyobb hangsúlyt fektetnének.

A Koreai Köztársaságban is volt korábban törekvés egy új főváros létrehozására, így felhasználhatják majd az ebben szerzett tapasztalataikat. 2004-ben jelentette be az akkori elnök, hogy Szedzsongba helyezné át az ország közigazgatását, de ezt végül a bíróság alkotmányellenesnek minősítette. Végül a város csak részleges adminisztratív központ lett, a főváros Szöulban maradt, és a legfontosabb közigazgatási intézmények is ott székelnek.

Indonézia az utóbbi 15 évben 29 261 hektár szárazföldi területet vesztett a földerózió és a tengerszint emelkedése következtében, ami nagyjából fővárosa, Jakarta méreteinek felel meg.

Forrás: vg.hu

Foto: vg.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.