0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Az újvidéki Bölcsészettudományi Karon idén 50 vajdasági magyar egyetemista járhat majd szerb nyelvtanfolyamra, hogy pótolja hiányos nyelvtudását, és mielőbb felzárkózhasson a szerb anyanyelvű diákokhoz, közölte a magyarországi közszolgálati televizió. Az egyetemi diplomát szerző magyarok aránya aggasztóan alacsony a többségi nemzethez képest. Ezen kíván javítani a Magyar Nemzeti Tanács azzal, hogy felzárkóztató nyelvi képzést szervez számukra. A Híradónak nyilatkozó Murényi Tihamér az Újvidéki Egyetem gyógyszerészeti szakán negyedéves. Úgy jelentkezett az egyetemre, hogy alig értett szerbül. Az egyetemi tananyaggal küszködött, sok időbe telt, mire annyira megtanult szerbül, hogy a tananyagra kelljen már csak figyelnie, de végül minden vizsgáját letette.
A Tihaméréhoz hasonló helyzetben lévőknek szervez már harmadik éve szerb nyelvtanfolyamot a Magyar Nemzeti Tanács az újvidéki Bölcsészkaron. Azt szeretnék, hogy a tömbmagyar területekről érkezők hiányos szerb tudásuk miatt ne maradjanak le az anyanyelvükön tanuló társaiktól, vagy válasszák az újvidéki helyett a szegedi egyetemet.”Sajnos sok magyar egyetemista Magyarországon próbálkozik a továbbtanulással, éppen azért, mert nem ismerik a szerb nyelvet. Pedig a szerb nyelv ismerete az egyik lépcsőfok ahhoz, hogy a társadalmi életbe be tudjanak illeszkedni, és, hogy munkát kapjanak” – magyarázta Erdély Lenke, a Magyar Nemzeti Tanács tagja.
Minden szeptemberben elindítják az ingyenes képzést, eddig mintegy 200 elsőéves magyar egyetemista vett részt rajta. Az októberig tartó nyelvoktatás csak az alapokat adja, de ha szükséges, a tanárok később is szívesen segítenek a hallgatóknak.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.