0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

vincze lorantAz Európai Unió Törvényszéke múlt héten hozott ítéletében megsemmisítette az Európai Bizottságnak a kisebbségvédelem ügyében benyújtott, az európai sokszínűség megőrzését célzó Minority SafePack című polgári kezdeményezést elutasító határozatát.

Az Európai Biróság döntése után, amelyet a testület a Minority SafePack kezdeményezőinek javára mondott ki, megkérdeztük Vincze Lorántot, az Európai Nemzetiségek Föderativ Uniójának elnökét, hogy abban az esetben, ha a kezdeményezés sikeres lesz, de ebben a szakaszban is, hogyan kell viszonyulniuk a jövőben a román hatóságoknak a romániai magyar kisebbséghez, ennek jogainak biztositása szempontjából?

“A román hatóságok itélik meg majd, hogyan viszonyulnak az ügyhöz, de azt látnunk kell, hogy a polgári kezdeményezés Erdélyból indult, az RMDSZ-be fogalmaztuk meg először, majd a dél-tiroli kollégákkal és a Fiatal Nemzetiségi Szervezettel alakitottunk ki partnerséget és igy került végül, a FUEN ernyője alatt, kivitelezésre. Tehát, az a jogos igény fogalmazódott meg Erdélyben is, hogy amennyiben otthon a kisebbségi jogok terén a támogatás elmarad, fontos az, hogy európai szinten ismertessük el jogainkat, azt hogy a megszerzett jogokat nem lehet elvenni a közösségtől, illet azt hogy a különböző európai joggyakorlatokat hasznosithassuk Erdélyben is, az erdélyi körülményeknek megfelelően. Én azt gondolom, hogy rendkivül pozitiv döntés ez a magyar közösség számára is,  ami nem jelenti azt, hogy az otthoni jogvédő harcra, kezdeményzésekre nincs szükség, erről szó sincs. Mindkét helyszinen a harcnak folytatódnia kell. A mostani európai törvényszéki döntés is csupán egy szakaszgyőzelem, a vége az lesz, amikor egy európai kisebbségi szabályozást tudunk  megteremteni”, hangsúlyozta a FUEN elnöke.

Kérdezett: Balázs Magdolna

Foto: NyugatiJelen.com

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.