0 0
Read Time:2 Minute, 44 Second


Az idén, Tusnádfürdőn 24. alkalommal nyitotta meg kapuit a – Tusványosként emlegetett – Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A rendezvény, a hagyományoknak megfelelően, kitűnő keretet nyújtott az összmagyarság, és ezen belül a romániai magyar közösség problémáinak, törekvéseinek a megvitatására, mint amilyen, például Románia tervezett közigazgatási átszervezése, területi autonómia és az erdélyi magyar orvosképzés.
A Nyári Szabadegyetem első napján tartott panelbeszélgetésen a részt vevők különböző véleményeket hallgathattak meg Románia tervezett régiósitásáról egyes magyaroszági és romániai magyar politikusok előadásában. E panelbeszélgetést követően George Ciamba külügyi államtitkár közleményt hozott nyilvánosságra  a külügyminisztérium honlapján, amelyben,  Románia régiósitására utalva, úgy fogalmazott, hogy „egyes magyarországi politikusok kijelentései az országunkban zajló demokratikus, törvényes és szuverén folyamatba való beavatkozást jelenti”.
George Ciamba külügyi államtitkár emlitett reagálása nyomán az RMDSZ politikai alelnökéhez fordultunk azzal a kérdéssel, hogy milyen álláspontra helyezkedik e kérdésben az RMDSZ? Borbély László a www.hirekhatarok.nelkul.rohirportálunknak elmondta, hogy „sok minden ehangzott Tusnádon” és – véleménye szerint – a külügyi államtitkár „nem tett konkrét utalást”. Románia közigazgatási átszervezése kapcsán azonban megjegyezte, hogy a magyar politikusok részéről elhangzott nyilatkozatokat jó maga is látta. Majd igy fogalmazott: „A helyzet az, hogy Romániának nincs közigazgatási átszervezési elképzelése. Az, hogy beszélnek minden féléről az egy dolog. Ennek ellenére az RMDSZ már benyújtotta törvénytervezetét a parlamenthez – habár mi azt mondjuk, hogy most nem kellene régiókat létrehozni -, amelyben 16 kisebb régió létrehozását szorgalmazza”.
Ama kérdésünkre, hogy az RMDSZ-lidereket meghivták-e a tusnádfürdői nyári szabadegyetemre, Borbély László elmondta, hogy csak e-mail-on kaptak meghivót. „Mintegy három héttel ezelőtt felhivtam Németh Zsolt magyar külügyi államtitkárt – mert tudtam, hogy Ő is részt vesz a  szervezésében -, mivel azt nyilaztkozta, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és jó magam ott leszünk a tusnádi rendezvényen, és megkérdeztem tőle, hogy ez mit jelent, mert én nem kaptma meghivót. Aztán  e-mail-en kaptam még egy meghivót, mely szerint a csütörtöki programban szerepelek. Visszajeleztem, hogy elvben nincs kifogásom, hiszen a tavaly és a tavaly előtt is voltam. Ezután – azt hiszem a múlt héten, tehát az utolsó pillanatban – kaptam még egy meghivót, amelyben közölték velem, hogy áttettek a pénteki programba, melynek keretében a határontúli szervezetek elnökei tartanak előadást. Kelemen Hunort senki sem kérdezte meg, hogy részt vesz-e e rendezvényen, annál inkább, hogy eredetileg Ő szerepelt a pénteki programban. Minderről csak e-mail-ben értesültünk. Ez már sok volt nekem, közöltem a szervezőkkel, hogy a kommunikáció elementáris szabályai megkövetelnek bizonyos viselkedési módot”, mondotta az RMDSZ politikai alelnöke, hozzáfűzve: „Kelemen Hunor elmegy Tusnádra, ahol Obán Viktor magyar miniszterelnökkel találkozik, de e találkozó nem része a tusványosi programnak”.
A továbbiakban Borbély László nyomatékosan elmondta: „Nem hiszem hogy Tusnádon oldódnak meg a magyar nemzet gondjai. Ez egy olyan találkozó, ahol évek óta majdnem mindenki egyetért mindenkivel, és jót lehet estenként bulizni! Nézze végig, a magyar kormány képviselőin kivül, akik minden évben ott vannak, hány román és magyar markáns polikus van jelen. A román-magyar párbeszéd körülbelül arról szólt hogy hárman (!) voltak, akik minden évben elmennek, de senki más román politikus nem volt ott. A szervezőknek elkellene gondolkodniuk – és nem mindig valaki másban keresniük a hibát – azon, hogy mi annak az oka, hogy évről évre mind kevesebb román politikus megy el a Tusványosra, Mi több, most velünk, az RMDSZ-el is elkövették ezt a hibát, nem beszélve arról, hogy nem hivták meg, például, a Magyar Polgári Pártot sem. De, vajon miért nem hivták meg?”
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.