0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second
sandorkrisztina
Forrás:
www.emnt.org

Egyes magyarországi lapok nemrég arról számoltak be, hogy öt év alatt, azaz 2010-től mostanig Tőkés László erdélyi politikai háttere több mint négy millió euróhoz jutott a budapesti kormánytól.

E témáról Sándor Krisztinát, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnökét kérdeztük:

„Elsősorban is sértő, ha azt mondják, hogy ezt az összeget Tőkés Lászlónak utalták ki. Nem Tőkés László, hanem az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács részesült ebben az összegben, amely létrehozta a Demokrácia Központokat. Az elmúlt öt évben,  Erdélyben a honositást az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács tulajdonképpen a Demokrácia Központokon keresztül végezte. Az hogy sok vagy kevés ez az összeg, azt nem nekünk kell megitélni, hanem az adományozónak, tehát a magyar kormányt kell megkérdezni, hogy ezt hogyan gondolják. Emellett, hogyha a számokról akarunk nyilatkozni, ez az összeg, amely az utóbbi öt évben az irodahálózatokra ráment, ez nagyjából ugyanannyi, mint amennyit évente kap az RMDSZ a román kormánytól. Felvetődik a kérdés ez esetben is, hogy megéri-e és kiknek éri meg négy millió euróba részesiteni évente az RMDSZ-et a Kisebbségi Alapból. Mi négy millió eurót kaptunk amit el is használtunk, de erről minden évben elszámoltunk”.

Arra a kérdésre, hogy hogyan vélekedik az Eurotrans Alapitványról, és ismeri-e az alapitvány által nemrég készitett közvéleménykutatás eredményeit a magyar lakósság választási opciójáról, Sándor Krisztina elmondta:

„Megjegyzem, hogy a honositási törvényt 2010-ben fogadták el, mig mi 2011-ben fogtunk munkánkhoz, és gyakorlatilag különösebb reklám vagy erőfeszités nélkül jöttek be az emberek az irodáinkban, a Demokrácia Központokba. Ma már tudatosabban kell végeznünk ezt a munkát. Ami a közvéleménykutatást illeti, nem tudok nyilatkozni, mivel nem ismerem, nem hallottam, hogy sor került volna egy ilyen felmérésre”.

Kiegészitésként hozzáfűzzük, hogy a kolozsvári székhelyű Eurotrans Alapítványt az RMDSZ hozta létre 2007-ben. A magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága egy évvel korábban kiadott közleménye szerint a Miniszterelnökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Eurotrans Alapítvány képviselői háromoldalú együttműködési megállapodást kötöttek, amelynek célja “az egyszerűsített honosítás egyszerűbbé tétele”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.