0 0
Read Time:2 Minute, 54 Second

Az Európai Unió Birósága által nemrég kihirdetett ítéletről kérdeztük Vincze Lorántot, az RMDSZ európai parlamenti (EP-) képviselőjét, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnökét, aki írásban válaszolt portálunk kérdéseire. Mint ismeretes az Európai Unió Birósága nemrég elutasította a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés szervezőinek az Európai Bizottság azon döntése elleni keresetét, mely szerint a brüsszeli testület nem tesz lépéseket új uniós jogszabályalkotásra a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében.

„Meglepődtünk a Törvényszék döntésén, amely nincs összhangban az e tárgyban hozott korábbi ítéleteivel. Korábban a törvényszék következetesen igazat adott a Minority SafePack kereseteinek, és előre bocsátotta több alkalommal is, hogy az Európai Unió elfogadhat olyan intézkedéseket, amelyek a nyelvi és kulturális sokszínűség kiteljesedését célozzák. Ehhez képest a mostani döntésben azt írják le, hogy az Európai Unió már mindent megtett az őshonos kisebbségi közösségek védelmében, minden területen, amit a Minority SafePack felsorolt. Erre én magyarként, és olyan emberként, aki jártam több európai kisebbségnél, azt tudom mondani, hogy az Európai Bizottság, de a Törvényszék is párhuzamos valóságban él. Mert Európában igenis jogsértések vannak nyelvhasználati, oktatási és egyéb területeken, számos nemzeti kisebbségi közösség asszimilációval néz szembe, magyarázta Vincze Loránt, aki a további lépésekről és a törvényszéki döntés esetleges megtámadásáról elmondta:

„A Törvényszék döntéseit természetesen be kell tartani, ugyanakkor meg kell vizsgálni. Ez alapfokú döntés, tehát van lehetőség fellebbezésre. Az ügyvédeinkkel megbeszéltük a további jogi lépések lehetőségét, és kielemeztük a törvényszéki indoklást, most pedig döntést kell hoznunk a fellebbezésről, erre két hónapunk van.

Mindenképp úgy gondolom, hogy minden lehetőséggel élnünk kell, folytatnunk kell a harcot. Nagyon sok támogatónk van, az európai uniós intézményeken belül is, legalábbis az Európai Parlamentben egy nagy többség támogatja az őshonos kisebbségek jogait. Ezekre a támogatókra építve nem mondhatunk le arról, hogy intézkedéseket sürgessünk a kisebbségek védelmében”.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen jövőbeli terveik vannak a Minority SafePack kezdeményezés terén a két lehetséges út (a fellebbezés elfogadása és a fellebbezési lehetőség megszüntetése) függvényében, a FUEN elnöke leszögezte:

„Amennyiben az Európai Unió Bírósága a fellebbezést követően igazat ad nekünk, akkor a Bizottságnak újra kell értékelnie a döntését. De kisebbségi jogokért folytatott küzdelem az ítélettől függetlenül folytatódik. Nem mondhatunk le az őshonos kisebbségek ügyének a képviseletéről, mert az emberek elvárják, s mert a közösségeknek támogatásra van szüksége. A FUEN folytatja munkáját az őshonos nemzeti kisebbségek és nyelvi csoportok nyelvi és kulturális sokszínűségének védelme és támogatása érdekében, és törekszünk megtalálni a kisebbségek számára előnyös javaslatok megvalósításának módját. Már most is képviseljük a kisebbségek érdekeit például az geoblockingról és a műsorszórásról szóló uniós egyeztetéseken a szakma képviselőivel, az MSPI javaslatainak megvalósítása pedig már folyamatban van Németországban, ahol beemelték a koalíciós megállapodásba és a kormányprogramba. Továbbra is lobbizni fogunk azért, hogy javaslatainkat más tagállamokban is ültessék gyakorlatba”.

Arról, hogy mennyire folyásolja be a birósági döntés a székelyföldi magyarok hangulatát, elmondta:

„Nem érzem úgy, hogy ez a mostani döntés nagyon negatívan csapódott volna le, hiszen nem változtatott az eddigi tényálláson. A Törvényszék – alapfokon – megerősítette azt, amit az Európai Bizottság mondott. Sajnos nem ez az első eset, amikor uniós intézmények elzárkóznak attól, hogy támogassák a kisebbségek jogos küzdelmét jogaikért, törekvéseiket nyelvük és kultúrájuk megőrzésére. De azt gondolom, minél többet beszélünk róla, minél többször kényszerítjük az uniós intézményeket arra, hogy egyáltalán foglalkozzanak ezzel az üggyel, annál nagyobb lesz az esély az áttörésre, és nekünk ez a célunk”.

Mint ismeretes, a Minority SafePack nevű kezdeményezés arra irányul, hogy felszólítsa az Európai Uniót a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozók védelmének javítására, valamint az Európai Unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítésére.

Az interjút készítette: Balázs Magdolna

Foto: Financial Intelligence

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.