Izsák Balázs: Kemény munka vár ránk, hiszen az információkat el kell juttatnunk az emberekhez

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által javasolt „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák” cimű európai polgári kezdeményezést az Egurópai Bizottság ez év április 30-án jegyezte be.

A kezdeményezést támogató aláirási akcióját ez év május 11-én inditotta el az SZNT a Maros megyei makfalvi székely majálison.

Amennyiben az SZNT által javasolt kezdeményzés támogatására összegyül egy éve alatt, azaz 2020 május 6-ig, legkevesebb hét uniós országból az egy millió aláirás, az Európai Bizottság elemezni fogja a kezdeményezést és három hónapon belül döntést fogad el, legyen az, hogy érdemben foglalkozik a kezdeményezéssel vagy eutasitja, de mindkét esetben meg kell indokolnia döntését.

A Székely Nemzeti Tanács elnökét megkérdeztük, hogy hogyan zajlik az aláirásgyűjtés:

„Még nem telt egy hónap az online aláirásgyűjtés beinditása óta. Bizonyos szempontból jobb, mint más polgári kezdeményezések esetében, hiszen nekünk nagyon korán sikerült az online-aláirást elinditani. Ha én ezt kivetitem az egy évre, akkor azt tudom mondani, hogy egyelőre kevés aláirás gyűlt össze, de az velejárója az inditásnak. Kemény munka vár ránk, hiszen az információkat el kell juttatnunk az emberekhez. Tizezer aláiráshoz közeledünk,   a legtöbb Magyarországról, Romániából, Szlovákiából és Németországból gyűlt össze”, magyarázta Izsák Balázs.

Arra a felvetésre, hogy reményt ad-e arra, hogy egy új korszak kezdődik az SZNT és az RMDSZ közötti együttműködésben az, hogy Kelemen Hunor is aláirta a kezdeményezést, az SZNT elnöke megjegyezte:

“Sem az RMDSZ-nek, sem más pártnak nem voltunk és nem leszünk versenytársai. A SZNT nem párt, nem vesz részt a választásokon. Az SZNT  lehetséges partnere minden időkben – múltban is és a jövőben is – a Szákelyföld autonómiáért folytatott küzdelemben minden más pártnak és szervezetnek, amelyek ugyanezt a célt tűzték ki maguknak”.

Arra a kérdésre, hogu hogyan szervezték meg a külföldi aláirásgyűjtést, Izsák Balázs kifejtette:

“Már akkor tudtuk, amikor az Európai Bizottság bejegyzete a kezdeményezésünket, hogy több szövetségesünket leköti EP-választás. De, már beindultak a levélirások és valamikor meg is kell látogatnunk őket, találkoznunk kell velük. Erre nyilván, hogy a nyár után kerülhet sor, hiszen ilyenkor a legtöbben szabadságon vannak. Nagyon fontos az együttműködés a katalánokkal, a baszkokkal, flamandokkal,  Dél-Tirollal, de sorolhatnám az összes olyan tájegységet, népet, közösséget, országot, ahol az elmúlt hat évben szövetségeket épitettünk ki”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:Politica Romaneasca

 

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.