Jaroslaw Kaczynskivel találkozott Orbán Viktor Lengyelországban

ORBAN
Forrás: hvg.hu

Az uniós politika és a migrációs válság is szóba kerülhetett Orbán Viktor és Jarosław Kaczyński, a lengyel kormánypárt, a PiS elnöke magántalálkozóján, amelyet a szlovák-lengyel határ melleti panzióban tartottak, értesült a lengyel media, amelyet a mandiner.hu portál idéz. A kommentárok a PiS és a Fidesz rokon vonásaira mutatnak rá és arra, hogy oldódni látszik az egykori magyar oroszbarát politika miatti feszültség.

A megbeszélés témáiról sem a lengyel kormányszóvivő, sem a PiS parlamenti csoportjának vezetője nem nyilatkozott a sajtónak. A Wirtualna Polska lengyel hírportál a PiS egyik meg nem nevezett politikusát idézi, aki szerint a tömörülés két jobboldali párt vezetője találkozójának tekinti az eseményt.

A lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) nem hivatalos magyarországi forrásokat idézve közölte: a találkozó megelőzi David Cameron brit kormányfő  budapesti látogatását, így a lengyel és a magyar politikai vezető a két ország közös álláspontjáról tárgyalhat az Egyesült Királyság uniós politikája ügyében

Orbán Viktor magánlátogatásáról szóló első lengyelországi kommentárok rámutatnak a PiS és a Fidesz politikájának rokon vonásaira, az új lengyel kormánynak a magyarországiakhoz hasonló intézkedéseire.

A Financial Times szerint “Lengyelország követendő példára lelt Magyarországban” Az M1 közszolgálati televizió által idézett gazdasági lap úgy véli, hogy valószínű, Kaczynski “összehangolja tevékenységét” a “lázítónak” nevezett magyar kormányfővel. Több más nyugati orgánumot követe a Financial Times is arról ír egy kritikus hangvételű cikkben, hogy az új lengyel vezetés példaként tekint Magyarországra. Mint a lap megjegyzi, Jaroslaw Kaczynski lengyel elnök és vendége, Orbán Viktor magyar miniszterelnök hat órán át tartó, “titkos” megbeszélést folytatott egy szerény vendégházban a lengyel-szlovák határon. A brit gazdasági újság megemlíti, hogy sokak szerint a két vezető a kelet-európai “új, illiberális kurzus élcsapatát alkotja és fenyegetést jelent az EU demokratikus értékeire”.Az új lengyel kormány csak néhány hete lépett hivatalba, de az Európai Bizottság máris megfigyelés alá venné, hogy kiderítse: valóban “rendszerszerű fenyegetést” jelent-e politikája a jogállamiságra. Ennek során Brüsszel azokra, a 2014-ben szerzett jogkörökre támaszkodna, amelyeket a magyarországi események nyomán kapott meg.”Az európai intézményeket megbolygatta a mód, ahogy a lengyel Jog és Igazságosság pártja gyorsan konszolidálta hatalmát az Unió hatodik legnagyobb gazdaságában hasonló módszerekkel, mint amilyenekkel a Fidesz élt Magyarországon”, áll a cikkben.  Néhány különbség van a két vezető között: Orbán Viktor például hajlandó a kompromisszumra Putyin orosz elnökkel, míg a “virulensen Moszkva-ellenes” Kaczynski ezt el sem tudja képzelni. A lap megemlíti, hogy a lengyel elnök példának nevezte Orbán Viktort és hogy 2011-ben azt mondta: “Eljön a nap, amikor nálunk Varsóban lesz Budapest”. A Jog és Igazságosság pártja négy hét alatt a hozzá hű lojalistákra cserélte a varsói tőzsde és több nagy állami cég vezetőit és egy sor magas rangú közalkalmazottat. A Magyarország és Lengyelország közötti különbségek között sorolja fel ugyanakkor a lap, hogy a Jog és Igazságosság nem tudja megváltoztatni az alkotmányt, ahogy az Magyarországon történt és így kevesebb lesz a játéktere.

Megjegyzendő, hogy a tavaly októberi lengyel parlamenti választások után új kezdet bontakozik ki a lengyel-magyar kapcsolatokban. Míg 2015 elején a lengyel belpolitikai viszályok és Magyarország Oroszországgal kapcsolatos politikájának lengyelországi bírálata beárnyékolta Orbán Viktor varsói útját, az újabb fejlemények – főként a lengyel határőrök magyarországi missziója, valamint Marek Kuchcińskinak, a szejm új elnökének tavaly decemberben tett budapesti látogatása új távlatokat nyitott a kétoldalú kapcsolatokban.

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.