1 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

Az újjászületés, az egymásrafigyelés jegyében, tartották a meg Kárpát-medencei Presbiteri Szövetségek 2023-as tavaszi konferenciáját, Magyarországon, Berekfürdőn.

Az Erdélyi Református Egyházkerület Presbiteri Szövetségét Pályi József elnök, Halmágyi Sándor titkár és Nagy Éva egyházmegyei alelnök képviselte. A rendezvény kezdetén a Szövetségek Együttműködési Tanácsának ülésére került sor, amelyen beszámolók hangzottak el a 2022-es találkozó óta történt fontosabb eseményekről valamint a Szövetségek kapcsolattartásának és az Együttműködési Tanács működésének tartalmi újragondolásáról: miben tudunk segíteni egymásnak? – tevődött fel a kérdés. amelyre a válasz is megszületett: tartalmas segítség, együttműködés legyen.

A megnyitó ünnepségen Pályi József, az Erdélyi Presbiteri Szövetség elnöke Máté evangéliumának verseivel köszöntötte az egybegyűlteket, hangsúlyozva: „mindenkit mentsen meg Isten Júdástól. A tanítványok kiküldetése ránk is vonatkozik. Ne érdekből cselekedjünk. A tisztesség megadásának fontossága figyelmeztet az Isten iránti szeretetre. A jutalmat a mi Urunktól vegyük, aki az Atya előtt tesz bizonyságot cselekedeteinkről, hogy gondjuk legyen a törvényre, hogy tegyük magunkévá az Ő szavát, megtartsuk parancsolatait és örökké megőrizzük. De, mindenekért Istené a dicsőség!”

A konferencia központi témája a misszió volt, amely minden keresztyén ember számára nagyon fontos küldetés. E témával kapcsolatosan, Isten missziójának nagy története címmel tartott előadást Dani Eszter solymári lelkipásztor, aki olyan fontos kérdéseket vetett fel, mint például: Mi az egyház, a gyülekezet elhívása? Hogyan tudjuk Isten végtelen szeretetét beleélni a társadalomba? Mit jelent, ha a missziót nem feladatnak, hanem identitásnak látjuk?

Ugyanakkor a lelkipásztor hangsúlyozta a szeretet fontosságát a családban, a gyülekezetben, a társadalomban, mert szeretet nélkül semmi sincsen. Kiemelt gondolat volt a megbocsátás, a megbékéltetés, főleg a mai zűrzavaros, zaklatott világban. A hallgatóságban felvetődőtt gondolatok továbbítására, és ezek elemzésre az előadásokat követő, kicsoportos beszélgetésekben adódott lehetőség. Ezeken kívül, szép, meghitt pillanatok voltak a napi ige körüli együttlétek és a kiscsoportos imaközösségek. Az esti programon zenei dicsőités, áhitat, bizonyságtétel, imalánc és kötetlen beszélgetés hozta egybe a résztvevőket. Az imalánc keretében Halmágyi Sándor és Nagy Éva is imával fordultak a jelenlevőkhöz. Az egész rendezvény az összetartozás, a szeretetteljes egymásrafigyelés hangulatát sugározta. Jó volt találkozni régi ismerős arcokkal és megismerni új, szolgálatkész egyházi tagokat.

A konferencia különös eseménye volt a Magyarországi Presbiteri Szövetség által alapított Kanizsai Pálfi János-díj ünnepélyes átadása. Az idei kitüntetett Tóth András, a Királyhágómelléki Presbiteri Szövetség elnöke. A díjjal minden évben a kiemelkedő szolgálatú presbitereket jutalmazzák. 2021-ben Pályi József, az Erdélyi Református Egyházkerület Presbiteri Szövetségének elnöke kapta meg ezt a díjat.

Nagy Éva, Bukarest,

a Brassói Egyházmegye Presbiteri Szövetségének alelnöke

 

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.