0 0
Read Time:3 Minute, 2 Second

Stop imigratie!„Magyar Hirlap” a napokban összegezte a február 9-én, Svájcban tartott népszavazás eredményeit követő egyes, európai jobboldali pártok reagálásait.

Svájc kiengedte a szellemet a palackból, vélekedett az emlitett napilap, amely megállapitja, hogy a svájci referendum után, amelyen a lakosság, ha kis többséggel is, mégis elfogadta a bevándorlás korlátozására vonatkozó javaslatot, még erősebbnek érzi magát az európai szélsőjobb, ami újabb, nem túl biztató előjel a májusi európai parlamenti választás előtt.

“Ha nekik lehet, akkor nekünk miért nem?” – így vélekedett több jobboldali populista vezető a svájci népszavazás után. “Ha nekik sikerülhet, nekünk is” – hangoztatta GeertWilders, a holland szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) elnöke. “Ez az Európai Unió elitje elleni diadal volt” – értékelt Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front (FN) vezetője. A jobboldali radikálisok ünnepelnek, s eltekintenek attól a nem éppen jelentéktelen ténytől, hogy a svájci referendum nemcsak az unión kívüliekre, hanem az EU polgáraira is vonatkozik, azokra is, akik most örömtüzeket gyújtanak. Természetesen a következetesség sosem volt jellemző a populista vezetőkre, hiszen éppen a csúsztatások jelentik politikájuk alapját. Mi lehet a népszavazás következménye az európai szélsőjobbra nézve? Közvetlen hatása egyelőre nem lehet, hiszen az egyes uniós tagállamokban nem olyan egyszerű referendumot kiírni a bevándorlást érintő témákról. Közvetetten azonban már az EP-voksolást is befolyásolhatja: még eltökéltebbé teszi a jobboldali radikális pártokat, s kampányuk középpontjába azt állíthatják, le kell lassítani a “mértéktelen bevándorlást”.

A kampány pedig már meg is kezdődött. Marine Le Pen azt közölte, a franciáknak is lehetőséget kell adni arra, hogy “ellenálljanak az ellenőrizhetetlen és tömeges bevándorlásnak”. A Nemzeti Front elnöke szerint szigorúbb ellenérzésnek kell alávetni az unión kívüli államokból érkezetteket és kvótákkal kell szabályozni, az egyes államokból hányan telepedhetnek le az EU-ban. “Nem arról van szó, hogy falat akarunk építeni. Ez egy ajtó lenne, amit ki lehet nyitni és be lehet csukni, az érdekeinknek megfelelően. Ezt nevezik szuverenitásnak” – tette hozzá.

Érdekes, hogy a mérsékelt konzervatív politikus, Francois Fillon, aki kormányfőként szolgált Nicolas Sarkozy elnöksége idején, nem mondott ellen a Nemzeti Front elnökasszonyának. Normálisnak nevezte, hogy a svájciak csökkenteni akarják a bevándorlók számát.“Már hónapok óta követelem, hogy Franciaország és Európa hasonló kvótarendszert vezessen be” – jelentette ki. Hasonlóképp foglalt állást a jobboldali UMP elnöke, Jean-Francois Copé, aki azt mondta, a franciák is azt óhajtják, hogy szigorúbban ellenőrizzék a bevándorlást.

Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke teljesen egyetért a svájciak döntésével, s úgy látja, megálljt kell parancsolni a bevándorlásnak. Belgiumban a Flamand Érdek jobboldali radikális párt bátorítást lát az eredményben arra, hogy az euroszkeptikus pártok “nagykoalíciót” hívjanak életre az Európai Parlamentben.

Geert Wildres, hollan szélsőjobboldali politikus szerint ugyanis a referendum az ő politikáját igazolja. Ennek lényege pedig: szerint ki kell lépni az Európai Unióból!

A norvég populista Haladó Pártnak ilyen követelései nem lehetnek, hiszen Oslo nem tagja az EU-nak. Ugyanakkor a populisták szóvivője azt közölte, svájci mintára náluk is népszavazást kell rendezni a bevándorlásról.

Márészt, az utóbbi hetekben készitett közvéleménykutatások arról tanúskodtak, hogy az Európai Unió több tagállamában a május 22-25 között  sorra kerülő európai parlamenti választások előtt jelentősen megnőtt a jobboldali populista pártok támogatottsága. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerint egy interjúban kihangsúlyozta, hogy a választási kampányban világossá kell tenni, hogy az embereknek előnye származik a személyek szabad mozgásából. Schäuble egyben sajnálkozásának adott hangot a svájci népszavazás eredménye miatt. A politikusoknak komolyan kell venniük, hogy a bevándorlás témája mozgósíthatja az embereket, és nem csak Svájcban. A személyek szabad mozgása az egyik legfontosabb európai vívmány, olyan eredmény, amely a jólét, a növekedés forrása is – fogalmazott a német miniszter, hozzátéve: “a nyitottság előnyünkre válik, és erről nem szabad megfeledkezni”.
Az euróval és az uniós integrációval szemben kritikus, jobboldali populistának is nevezett németországi Alternatíva Németországnak (AfD) párt a bevándorlási szabályok reformját szorgalmazta a svájci minta alapján.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.