0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

A katalán függetlenségi népszavazás óta mindenki azt találgatja, mi lehet Katalónia következő lépése, és mi történik, ha megpróbálkoznak a Spanyolországtól való elszakadással.

Az Index.hu portál  összegezte az önalló katalán állam kikiáltásának lehetséges gazdasági következményeit spanyol és katalán szempontból.

Katalónia gazdaságilag az uniós átlag feletti fejlettségi szinten áll, és több szempontból is simán elmenne független országnak. A probléma nem is ezzel van, az elszakadás alapvetően azért kényes kérdés, mert a tét egyrészt Spanyolország területi integritása, másrészt tágabb perspektívából az egész Európai Unió politikai stabilitása. Ha egy – egyébként meglehetősen széles autonómiával, önálló regionális parlamenttel rendelkező – régió egyszer úgy dönthet, elszakad, az az unió szempontjából rossz precedenst teremthet, táptalajt adhat más függetlenségi mozgalmaknak is.

Így bár az EU csúcsszervei egyértelmű állásfoglalásokra nem kaphatók a kérdésben, azért alapvetően fellélegeznének, ha párbeszéd kezdődne a spanyol és a katalán kormány közt, aminek a végén sikerülne elszakadás nélkül megegyezni. Ha ez nem sikerül, Katalóniának önálló államként valószínűleg újra kéne felvételiznie az EU-ba, ami nem lenne egyszerű kör akkora ellenszélben, ami most kinéz az irányukba. De milyen lenne egyáltalán Katalónia, mint ország?

A 32 ezer négyzetkilométer területű régió országnak kicsi ugyan, de Európában akadnak ennél is apróbb államok: mint a térképen látszik, csak az unióban öt ilyen van. A legkisebb önálló állam, Málta, több mint százszor beleférne Katalóniába.

Lakosságszámra Katalónia  jól áll 7,5 millió fővel, országként az uniós középmezőny alját súrolná, 13 EU-tagállamot maga mögé utasítva. A régióban a gazdasági válság idején drámaian megcsappant a gyermekvállalási kedv (nem csak itt, egész Spanyolországban), de 2015-ben megfordult a trend, és azóta ismét gyengén növekszik. A várható élettartam magas, több mint 83 év.

Katalónia bruttó nemzeti össztermék alapján is erős, és nem csak ha egy főre vetített értéket nézünk. A katalán termelés fontos lába a nagy hagyományokkal rendelkező ipar, ami a turizmushoz hasonlóan nagyjából a GDP ötödének előállításáért felelős. Az agrárszektoron kívül minden ágazat stabil növekedési pályán van a válság vége óta, jobb értékekkel, mint az eurozóna átlaga.

Katalónia nyitott gazdaság, pozitív külkereskedelmi mérleggel, vagyis sokat exportálnak. A régió exportvolumene nagyjából a háromszor akkora lakosságú Romániáéval azonos.

Az önálló katalán állam tehát export szempontjából is megállná a helyét az EU-ban, csak az a probléma, hogy ha elszakadnak Spanyolországtól, akkor önálló államként újra végig kéne menniük az uniós csatlakozási folyamaton.

Forrás: Index.hu

Foto: Libertatea

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.