Korlátozzák a húsfogyasztást a finn hadseregben

Nem tetszik a finn védelmi miniszternek a hadsereg új rendelkezése, miszerint ősztől hetente kétszer vegetáriánus kosztot kapnak a sorkatonák: „egy régi mondás szerint a hadsereg a hasával menetel; nincs olyan hadsereg, amely jól tudna harcolni lencselevessel és karfiolturmixszal a gyomrában” – jelentette ki Jussi Niinisto.

A tárcavezető idézte a statisztikát, ami szerint a sorkatonáknak mindössze 0,5 százaléka örülne egy teljesen vegetáriánus étrendnek. A hadsereg adatai szerint a 20 ezer sorkatonából csupán 88 teljesen vegetáriánus. Niinisto a YLE finn közszolgálati televízióban elmondta, hogy előzetesen nem tájékoztatták őt a várható változásról, úgy tűnik számára, hogy „ideológiai döntésről” van szó, és az ügyben felülvizsgálatot rendel el. Mint mondta: attól tart, a katonák a szabadidejüket arra használják majd, hogy pizzát vegyenek a kantin zöldségmenüje helyett.

A finn hadsereg illetékesei hangsúlyozták, hogy a vegetáriánus étel egészséges, és kisebb hatása van a klímára. Emellett ha ebédre vegetáriánus kosztot kapnak a katonák, vacsorára húst is választhatnak – tették hozzá. „Már sok iskolában hetente egyszer csak vegetáriánus ételt kapnak ebédre a gyerekek” – mutatott rá Petri Hoffren, a hadsereg élelmiszerbeszállítójának egyik vezetője. A sorkatonákat képviselő országos bizottság tavaly azt javasolta, hogy heti egy teljesen vegetáriánus napot tartsanak a seregben.

Finnországban minden férfinak egyéves kötelező katonai szolgálatot kell teljesítenie.

Forrás:hirado.hu

Foto:Hirado.hu

 

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.