0 0
Read Time:2 Minute, 29 Second

Dan Dungaciu szociológust, a Román Akadémia Politikatudományok és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének igazgatóját az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nemrég a Bukaresti Törvényszéken beperelte. A szociológus ellen inditott kártéritési keresletről Kincses Előd ügyvéd hirportálunknak az alábbiakat nyilatkozta:

„A törvényszéki eljárás nem folyásolja be  a román-magyar viszonyt. Maga a Dan Dungaciu ellen inditott sérelmi eljárás –  amely polgári és nem bűntető eljárás -, figyelemfelhivás arra, hogy akármit nem lehet bűntetlenül mondani. Azt állitani, hogy a magyarság egy virus, amely veri szét Romániát, elfogadhatatlan és nem lehet szó nélkül hagyni. A szociológus az erdélyi gazdaságfejlesztési csomagra utal, amely Kós Károlyról van elnevezve. Dan Dungaciu oldalakon keresztül mocskolta Kós Károlyt, akit megrögzött hortysta-fasisztának mutatott be. És éppen azért, amiért ilyen sötét alak volt a legmagasabb magyar kitűntetést kapta Horthytól, holott az a Nemzevédelmi Kereszt, amelyet Dungaciu úgy mutat be, mint  a legmgasabb magyar kitűntetés, az a magyar kitűntetési rangsorban a 93-ik heyen áll. Az 1942-es kolozsvári Keleti Újság leirta, hogy Kolozsváron és Kolozs megyében 1200 személy kapta meg ezt a kitűntetést. Tehát, ennyire hazug érvekkel jött.  És azt a Kós Károlyt mutatja be megrögzött fasisztaként, aki a Kiáltó Szóban  legelőször szólalt meg Pál Árpáddal ás Zágoni Istvánnal együtt azért, hogy felhivja az erdélyi és a Romániához került magyarság figyelmét arra, hogy most már a búslakodás helyett tessék dolgozni és részt venni Románia életében, és hogy bele kell törödni: a régi Nagy Magyarország megszűnt. Mindez enyhénszólva túlzás Dungaciu részéről. Arról nem is szólva, hogy Kós Károly irodalmi munkássága is nagyon egyértelmű, a román-magyar együttélést igazolja. Számtalan román szereplője van a Varju-nemzetségnek, hiszen itt élnek Erdélyben a magyarok mellett a románok és a szászok is. Úgyhogy egy nagyon sötét szöveget engedett útjára Dan Dungaciu. Nagyon kiváncsi vagyok, hogy fogja cáfolni azt, hogy az első helyen levő kitűntetés az tulajdonképpen a 93-ik helyre van besorolva, illetve azt az állitást, hogy ha valakit Horthy kitűntetett, az már horthysta-fasiszta. Akkor ezen az alapon Kós Károlyra azt is mondhatta volna, hogy ceaușista-kommunista, hiszen hetvenedik születésnapjára az Augusztus 23 Érdemrendet kapta Ceașescutól. Mit modjak, félre van magyarázva az egész Kós Károly. A gazdaságfejlesztési programból a románok is részesülnek, sőt a román államkincstár is. Ha Erdélynek van jövedelme, az erre befizett adó a kincstárba kerül. Ez egy összetett dolog. Az Európai Unión belül a határok átjárhatóak, pénzek, emberek mozognak. A magyarok és Magyaroszág ellen bizonyos román stratégek folytatnak kampányt és ebben Iohannis elnők és nemcsak, a liberális és a Szociáldemokrata Párt is felsorakozott már ehhez a nagy magyarellenes kórushoz, ahol a karmester, sajnálatos módon,  Iohannis elnök”.

Arra a kérdésre, hogy az Dungaciu-féle kijelentések valamelyest nem választási kampány izűek, Kincses Előd megjegyezte:

„Dungaciunak nem kell választási kampány, ő ezt csinálja évek óta. Amikor a legelső választási kampányában volt Iohannis épp az ellenkezőjét mondta, akkor azt mondta, hogy micsoda kreténség Erdély elszakitásával riogatni. Úgyhogy kampányban az ellenkezőjét is tudta mondani, mostanra vadult igy meg. A román-magyar veszekedés mind a magyaroknak, mind a románoknak a kárára van”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:e-nepujsag.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.