Lassul a Föld forgása – a tudósok szerint nagy földrengések következhetnek be 2018-ban

A jövő évben az átlagosnál jóval több, nagy erősségű földrengések következhetnek be szerte a világon, állitják az amerikai kutatók, akik nemrég közölték ezzel kapcsolatos tanulmányukat. A jelenséget valószinüleg a Föld forgásának lassulása okozza.

A Föld forgásának és szeizmikus tevékenységének   kapcsolatát Roger Bilham, a boulderi Colorado Egyetem kutatója, és Rebecca Bendick, a missoulai Montana Egyetem professzora tanulmányozta, s munkájukat az Amerikai Földtani Társaság éves találkozóján mutatták be.

A coloradói és a montanai egyetem geológusai arra voltak kíváncsiak, 1900 óta hány, a Richter-skála szerint 7-esnél erősebb földrengés történt. Az adatok alapján a világon átlagosan minden 32 évben növekszik a pusztitó földengések száma.

A kutatók arra törekedtek, hogy megtalálják az összefüggéseket az intenzív szeizmikus aktivitás és más tényezők között, és felfedezték, hogy amikor a Föld forgása kissé lassult, ezt követték a fokozott intenzív földrengések időszakai. Ezekben az időszakokban 25-30 intenzív földrengés volt évente.

Mint Bilham megjegyzete: “A Föld egy öt éves rálátást nyújt a jövőbeli földrengésekre.
Ez a kapcsolat különösen fontos, mert a Föld forgásának időszakos lassulása több mint négy évvel ezelőtt kezdődött el”.

A kutatók szerint jövőre a súlyos földrengések számának növekedésével kell számolni.  Az idén még könnyebb volt. Eddig csak hat súlyos földrengés volt. 2018-tól kezdődően akár 20 földrengés is bekövetkezhet évente.”

A kutatók sajnos nem tudták megmondani, pontosan hol lesznek a földrengések, csak azt, hogy az Egyenlítő környékén. Roger Bilham professzor úgy látja, hogy a nap hosszának változására reagáló intenzív földrengések többsége az egyenlítő közelében történik. Körülbelül egymilliárd ember él a Föld ezen trópusi területein.

Forrás: Agerpres/ ujvilagtudat.blogspot.com

Foto: Új Világtudat

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.