0 0
Read Time:3 Minute, 45 Second

Miután a romániai ügyészség (DIICOT) őrizetbe vette és kivizsgálást inditott Beke István Attila, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezetének elnöke ellen az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésének, illetve a terrorizmusra utaló akciókban való részvételének és a robbanó anyagokra vonatkozó szabályok megsértésének gyanujával, a vádolások, illetve olyan feltételezések egész sora hangzott el, hogy esetleg a HIVM más tagjai is részt vettek a házi készitésű robbanószerkezethez szükséges anyagok beszerzésében.

E kérdésre a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni fellépéssel foglalkozó ügyészség (DIICOT) adta meg a választ december 29-én, amikor őrizetbe vette Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi elnökét.

De, mit tudunk a magyar nemzetiségű, román állampolgárságú Szőcs Zoltán személyéről, aki ellen az ügyészség előzetes intézkedéseket hozott.

Szőcs Zoltán a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi vezetője, és magától értetődő, hogy aktivan részt vesz a HIVM helyi szervezeteinek irányitásában is.

Szőcs Zoltán a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének az elnöke is. Nem érdektelen az sem, hogy a HVIM-lider igényelte és megkapta a budapesti hatóságoktól a magyar állampolgárságot.

Másodsorban, Sőcs Zoltán részt vett – legalábbis a média szerint  – a HVIM október 10-i ülésén, amelyen részletbemenően megvitatták egy robbanó szerkezet házilag való elkészitését  és elhelyezését Kézdivásárhely központjába. Állitólag Szőcs volt az, aki az emlitett ülésen kezdeményezte a terrorista akció megszervezését. Érdekes az is, hogy – állitólag – ugyancsak ez a Szőcs Zoltán bátoritotta Beket Istvánt arra, hogy vegyen részt ebben az akcióban és szerezze be a pirotechnikai anyagokat, azaz egy rögtönzött robbanószerkezet gyártásához szükséges összetevőket. Mindezek nyomán Szőcs ellen vizsgálatot inditott az ügyészség terrorista cselekedetek elkövetésére való bujtogatás gyanujával.

A HVIM-akciói általában megsértették a magyar közösség imázsát és a fiatalokat a románok és a romák elleni uszitásokra buzditották. Ime néhány példa:

2015 március 15-én,  Sepsiszentgyörgyön a HVIM-tagjai lehurrogták Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, aki a Világszerte élő magyarok napja alkalmából rendezett ünnepségen vett részt. A HVIM-tagjai árulónak bélyegezték Kelemen Hunort. Egyébként e szervezet tagjai minden, a magyar közösség számára fontos eseményen megjelenek fekete ruhába öltözve, katona bakancsot viselve, minta egyetlen céljuk a rettegés, a félelm keltése lenne a rendezvények részvevőiben (a magyar publikum körében). A HVIM-tagjai aktivan részt vettek számos olyan akcióban, amelyek a közvélemény felháborodását váltotta ki. A HVIM-tagjai rendszeresen megemlékeznek Horthy Miklós erdélyi bevonulásáról; fenntartják és szitják a magyarok és a  románok közötti feszült hangulatot;  minden évben nyári táborokat szerveznek, mint amilyen a Székely Sziget, amelyen antiszemita, szélsőséges, idegen- és fajgyülölő beszédek hangzanak el. Mi több, olyan akciókba is bocsátkoznak, amelyek kihatnak az egymás mellett élő nemzetekre és nemzetiségekre, és itt gondolunk Oroszország ukrajnai akcióira, amelyeket a HVIM helyesel.

Szőcs Zoltán, a HVIM erdélyi elnökének letartóztatásáról kérdeztük Sogór Csaba európai parlamenti képviselőt, aki tömören csak annyit, mondott, hogy „olvastam, hallottam én is”.

Arra a kérdésünkre, hogy mi a véleménye, hogyan történhetnek ilyen dolgok Erdélyben, a magyar közösségben, Sogór Csaba igy válaszolt:

“Ezt most én nem tudom kommentálni. Ha van egy vád, akkor van egy kivizsgálás is. Én csak abban reménykedem, hogy a hatóságok tisztességesen végzik a dolgukat. Nem azért tartóztatnak le valakit, mert magyar, nem azért van vizsgálati fogság alatt mert a HVIM tagja, hanem azért mert valószinüleg olyasmivel vádolják, amiről mi még nem tudunk. Meg kell várni, amig a hatóság kivizsgálja az ügyet, és majd meglátjuk, hogy mi az igazság”.

Hasonló kérdést intéztünk Márton Árpádhoz, az RMDSZ háromszéki képviselőjéhez is, aki  igy vélekedett:

“Nekem a személyes véleményem az, hogy az új kormány azt akarja bebizonyitani –  sajnos úgy látszik, hogy ez a politikája az államelnöknek is –, hogy nagyon hazafias, és azt, hogy létezik itt egy nagy magyar veszély, amit meg kell oldani. Persze nem ismerem a részleteit az ügynek, hogy minek az alapján történt az egész, de én  az egészben egy nagyon csúnya politikai játékot érzek és az a gyanum, hogy az új hatalom nem idegen tőle, noha a székelyek azt várták tőlük, hogy egészen más jellegű magatartásuk lesz, mint a szociáldemokratáknak”.

 Arra a kérdésünkre, hogy bűnvádi eljárást inditanak-e Szőcs Zoltán ellen, kijelentte:

“Azt most nem tudom, hogy bűnvádi eljárást inditanak-e, mert ez egy fontos szakasza az eljárásnak. Szőcsnek, illetve az ügyvédeinek biztos lesz információik arról, hogy minek alapján történik a kivizsgálás. A kivizsgálásnak egy bizonyos fázisában bűnvádi eljárás is inditható. Most én azt nem tudom, hogy milyen stádiumban van az egész eljárás, mire alapozták az egész ügyet. Tulajdonképpen nem is kellene senki tudjon erről, még a média sem, hiszen ez lenne a helyes eljárás”.

Legutóbbi sajtóinformációk szerint a bukaresti táblabíróság 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnökét.

 Az előzetesről szóló döntés nem jogerős, a gyanúsított fellebbezhet ellene.

Összeállitotta: Balázs Magdolna

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.