0 0
Read Time:2 Minute, 51 Second

A zöld arany vált a spanyol infláció motorjává. Az olajbogyó és a belőle készült olívaolaj olyan drága a hazájában, hogy egyes kiskereskedők már a szomszédos Portugáliából importálják az olcsóbb termékeket. A luxuscikké vált termés a gazdálkodók számára egyszerre lehetőség és kihívás.

Az egyik legjobb minőségű olajbogyót a világ legnagyobb termelője, Spanyolország nyújtja. Óriási volta ellenére azonban a spanyol olívaolaj piac teljesen felfordult az utóbbi időszakban. A zöld aranyra akkora a világkereslet, hogy a termelők egyre többet exportálnak, ami miatt a belföldre szánt termékek ára megugrott. Ez azért lényeges, mert az olajfák terméséből készült olívaolaj a spanyol konyha alapja, azaz a fogyasztói árának emelkedése a mindennapi életvitelt drágítja jelentősen.

Hogyan hat az olívaolaj piacra az éghajlatváltozás?

Eddig jelentősen nem befolyásolta és szerencsére atól sem kell tartani, hogy az klímaváltozás miatt eltűnhet a spanyol olajbogyó. Az olajfa rendkívül szívós növény, vannak, amelyek már több száz évesek. A terméshozamot azonban megfelelő öntözéssel biztos lehet növelni.

Áltagos körülmények közt egy olajfa 40 kilogramm bogyót terem és habár a növénynek nincs szüksége sok vízre, szárazság idején a termésmennyisége mégis lecsökken, főképp, ha a májusi virágzása alatt hőség éri. Ráadásul a szüretelés technikája sem mindegy. Manapság ipari gépek rázzák le a bogyókat a fákról, ami egyszerű és gyors megoldás a gazdálkodóknak, ugyanakkor a növények károsodhatnak a durva módszertől.

A Nuestra Señora del Pilar szövetkezet, amely a világ legnagyobb ilyen termelői vállalkozása, a 2022–2023-as szezonban 24 millió kiló olajbogyót takarított be, ami az egyik legrosszabb adat a történelem során – írja a BBC.

Hogyan alakul a zöld arany piaca?

Mivel idén és tavaly az időjárás nem kedvezett az olajfáknak, a kisebb terméshozam miatt az olajbogyó és az olívaolaj ára eleve megugrottak. A globális kereslet azonban továbbra is magas irántuk. A profitmaximalizálás érdekében a spanyolok olívaültetvényeit telepítettek az Egyesült Államokba és még a rivális termelő Olaszországnak is nagy mennyiségben szállítanak olajat. A spanyol olívaolaj fele pedig a tengerentúlra megy.

Az olaszok saját márkájuk alatt árulják a spanyol olajat, így sok fogyasztó azt hiszi, hogy az olaszok és nem a spanyolok a piacvezetők az olajbogyó-üzletágban. Ennek ellenére a spanyol mezőgazdászok nem akarják erősíteni a marketingjüket és értékesítési politikájukat – fejtette ki a DW-nek Antonio Canadilla, a Cooperativa San Sebastian-Aceites Umbrion szövetkezet elnök.

A fenti üzletpolitika így feljebb korbácsolja a hazai árakat

Probléma továbbá, hogy a spanyol mezőgazdaság 80 százalékát elavult üzleti szerkezet jellemzi és csak páran ellenőrzik az egész értékesítési láncot. Pedig azzal nem csak magas árrést, hanem versenyképesebb árakat is szabhatnak.

Az elmúlt két évben a terméskiesések és az olívapiac szerkezeti problémái így súlyosbították a spanyol inflációt, az addig mindennap hozzávalóként számon tartott olívaolaj pedig luxuscikké vált Spanyolországban.

Ennek eredményeként az olívaolaj spanyol fogyasztása idén 38 százalékkal csökken a Canadilla szövetkezet számítása szerint. A kormány ugyanakkor csak 10 százalékos visszaesést jelzett.

Rafael Pampillon, a madridi San Pablo CEU egyetem közgazdásza szerint spekuláció is feljebb tornázhatta az olívaolaj árát a spanyol piacon. A zöld arany Franciaországban és Portugáliában lényegesen olcsóbb.

A magas árak miatt pedig egyes élelmiszerláncok növelték az olcsóbb importot, főként Portugáliából.

Hogy változott az olívaolaj ára az elmúlt években?

A Nemzetközi Valutaalap adatai alapján az olaj világpiaci ára meredek emelkedésbe kezdett 2022-ben, az elmúlt egy évben pedig a duplájára drágult. A spanyol olaj ára Magyarországon is megugrott.

Ezen valamelyest segíthet, hogy az idei horvát olajbogyó termésátlag kifejezetten jó lett.

A szokásosnál sokkal kevesebb olívaolaj lesz az idén, az aszály tönkretette a termést Spanyolországban, az olívaolaj a duplájára drágult.

Forrás: vg.hu

Foto: Agroinform

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.