0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Magyarország euró- és dollárkötvényeket bocsát ki költségvetésének konszolidálásáért, mivel az európai forrásokhoz való hozzáférés elodázódhat a európai közösséggel a demokratikus értékekről folyó vita miatt, közölte az Agerpres nemzeti hirügynökség által idézett Bloomberg. Az Európai Bizottság nem hajlandó jóváhagyni Magyarország 7,2 milliárd eurós Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervét, a jogállam tiszteletben tartása nélkül.

A kormány valószinüleg 10 és 30 éves lejáratú dollárkötvényeket, illetve 7 és/vagy 20 éves futamidejű eurókötvényeket ad el, nyílatkozta a Bloomberg TV csatornának a névtelenségét megörző forrás.

A Magyar Adósságkezelő Ügynökség 2,2 milliárd dollárról 4,5 milliárd euróra emelte hétfőn az idei devizahitelek plafonját. A kötvényeladásokat a BNP Paribas SA, a Citigroup Inc., a Goldman Sachs Group Inc. és a JPMorgan Chase & Co. bnyolítják le, közölte több forrás.

Az információ azt követően jelent meg, hogy Paolo Gentiloni európai uniós gazdasági biztos pénteken bejelentette: az Európai Bizottság egyelőre nem hagyta jóvá Lengyelország és Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervét, mivel e két ország még nem teljesítette a jogállamra vonatkozóan tett ajánlásokat.

A konzervatív kormányok által vezetett Magyarország és Lengyelország ellen, amelyeket Brüsszel azért bírál, hogy megsértették az európai értékeket az LMBT-közösség jogainak korlátozásával, illetve azzal, hogy nem ültették teljes mértékben gyakorlatba igazságügyi reformokat, az Európai Bizottság több jogsértési és kötelezettségszegési eljárást indított. A két ország  Brüsszellel folytatott vitája nemrég kiéleződött, miután Magyarország felháborította a nyugat -európai vezetőket azzal, hogy törvényt fogadott el a homoszexualitás iskolákban való népszerűsítésének megtíltására, miközben a lengyel alkotmánybíróság  úgy ítélte meg, hogy az Európai Unió Bírósága által hozott intézkedések a varsói kormány igazságügyi reformjai elle – alkotmányellenesek. Lengyelország így megkérdőjelezi az uniós jog elsőbbségét a nemzeti joggal szemben, írja az Agerpres.

Magyarország úgy döntött, hogy csak a helyreállítási és ellenállóképességi mechanizmusból (RRF) származó, az Európai Fellendülési Alapba foglalt támogatásokat használja fel, a kölcsönöket nem veszi fel, mivel ezek nem felelnek meg nemzeti célkitűzéseinek, nyílatkozta Ágostházy Szabolcs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára.

Forrás: g4media.ro

Fordította: Székely Dénes

Foto: reddit.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.