Magyarországi szakemberek is értékelik a párizsi terrortámadást

images
Forrás: adevarul.ro

A magyar szakemberek is értékelik a párizsi terrortámadásról nyilvánosságra került és megkapott felvételeket, adatokat. A Terrorelhárítási Központ főigazgató-helyettese az InfoRádiónak elmondta: a támadók fegyverkezelése profizmusra utal. Bodnár Zsolt arról is beszélt: új szakaszába lépett a terrorizmus Európában, de Magyarországon most nem kell számítani a biztonsági intézkedések szigorítására.

 Új szakaszába lépett a terrorizmus Európában, már nem biztos, hogy terrorszervezetek követnek el cselekményeket, sokszor magányos elkövetők hajtanak végre akciókat, vagy olyanok, akik közvetlenül nem kapcsolódnak egy csoporthoz – mondta az InfoRádió kérdésére Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgató-helyettese. Hozzátette: az ilyen támadásokat nagyon nehéz kivédeni.

Itt ugyan többen hajtották végre a cselekményt, de az elmúlt időszak európai akcióiban egyéni elkövetők voltak, és ezeknek a megelőzése a legnehezebb. A helyzet egyre komolyabbá válik: a szíriai és az iraki konfliktus áthúzódik Európába – fejtette ki Bodnár Zsolt. Arra a kérdésre, hogy várható-e a terrorcselekmények számának növekedése, elmondta: a szakemberek már régen figyelmeztetnek a negatív tendenciákra, úgyhogy nem várható, hogy ebből a szempontból 2015-ben javulás következik be. Fel kell készülni ezeknek a kezelésére, megelőzésére – tette hozzá.

Mint mondta: az erre feljogosított szervezetek a háttérben folyamatosan dolgoznak, és több tervezett cselekmény elkövetését sikerül megakadályozni. Ezek az esetek nem kerülnek nyilvánosságra, de nemzetközi szinten a hatóságok megosztják egymással az információkat. A Terrorelhárítási Központ főigazgató-helyettese arról is beszélt, hogy Magyarországon most nem kell számítani a biztonsági intézkedések szigorítására. A TEK folyamatosan együttműködik a francia hatóságokkal is, értékelik a párizsi ügyben végzett nyomozás adatait és folyamatosan elemzik a magyarországi veszélyeztetettség alakulását.

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.