Megrongált jelképeket találtak a Madarasi Hargitán

A Madarasi Hargitára kiránduló család egyik tagja arról számolt be vasárnap Facebookos bejegyzésben, hogy a hegytetőn kidöntött és egy halomba hordott kopjafákat, kereszteket, magyar nemzeti jelképeket fedeztek fel.

A család először arra gondolt, hogy a megrongálódott, régebbi jelképeket hordta össze valaki, de kiderült: egészen frissek is érintettek voltak. A jelképek között üres sörösdobozok voltak szétszórva a beszámoló szerint. A bejegyzés írója később módosította a közzétett szöveget és felhívta a figyelmet, hogy nem a gyűlöletkeltés a célja, hiszen csak annyit lehet biztosan tudni, hogy valakik elkövették a rongálást.

Vandalizmusról beszélt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az eset kapcsán hétfőn közzétett videó-üzenetében, amelyben arról számolt be, hogy a Madarasi Hargita tetején lévő kopjafák, keresztek közül javarészt olyanokat rongáltak meg ismeretlen elkövetők, amelyeken valamilyen magyar jelkép, szimbólum volt.

 ”A Madarasi Hargita számunkra a székelyek szent hegye. Egy olyan zarándokhely, amely mindannyiunk közös kincse” – fogalmazott a megyei tanácselnök, aki az elkövetők kilétének felderítése érdekében közösségi összefogást sürget.

Némileg árnyaltabb képet festett a hegytetőn tapasztalt állapotokról Bíró László, Csíkmadaras polgármestere . Az elöljáró a Maszol érdeklődésére elmondta: a hegytetőn felállított keresztek minden évben ki vannak téve a természet romboló erejének. Bíró László szerint elképzelhető, hogy a keresztek, kopjafák a zord téli időjárás áldozatául estek, és arra járó kirándulók hordhatták egybe az ott található szeméttel, hulladékokkal együtt. A községvezető úgy fogalmazott, hogy a természet minden évben elvégzi a maga „téli nagytakarítását” és semmiképpen nem tulajdonítja az eseményeket magyarellenes megnyilvánulásnak. Bíró László szerint a hegyre kirándulóknak is vigyázniuk kellene a rendre és a tisztaságra, és el kellene vinniük a hulladékokat magukkal. Az elöljáró ugyanakkor kiemelte, hogy a hegytető túlzsúfolt az ott felállított szimbólumok miatt.

”Egyenként vizsgáltuk meg a Madarasi Hargita csúcson emlékül állított jelképeket, de a szél, az idő és az időjárási viszontagságok rongálásain kívül egyéb beavatkozásnak nincs nyoma.
A médiában megjelent hír, miszerint a Madarasi Hargita csúcson rosszszándékú “rendcsinálás” történt, nem bizonyult igaznak.
Tény viszont, hogy düledeznek a hevenyészve felállított keresztek, kopjafák, zászlórudak, és ezek időnként ki is dőlnek. A csúcs ugyanakkor kedvenc úticélja a terepezőknek, motorosoknak, quadosoknak és hószánozóknak is, természetesen az ő tevékenységük is nyomot hagy, úgy a környező tájban, mint az ott elhelyezett emlékekben. Miután ledőlnek, ezek tovább pusztulnak a földön, igazán lehangoló látványt nyújtva.
Ezeket az idő vasfogának áldozatául esett romokat gyűjtötte össze és hordta valaki – jó szándékúan – egy félreesőbb helyen kupacba, közölte a csíkmadarasi önkormányzat Facebook-oldalán.

Forrás:maszol.ro

Foto:Helyi Tanács, Csikmadaras

 

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.