Menet az életért – románok és magyarok együtt léptek fel az élet és a család védelméért

Menet az életért nevet viselő  felvonulást szerveztek ez év március 23-án, Nagyváradon, amelyen románok és magyarok egyaránt részt vettek. A magyar kisebbséget több ismert vezetője képviselte.

A részvevők a város központjából a Szent László-hídon át, a Magheru útvonalon az ortodox székesegyházig vonultak. A felvonulás békésen, incidensek nélkül zajlott le. A részvevők különböző transzparenseket lengettek, a „Gyermek a szeretet jele”, „Mi választjuk életünket” „Minden élet Isten ajándéka” felíratokkal. A felvonulás részvevői között ott volt Szabó Ödön képviselő és Traian Bodea, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, valamint román és magyar egyházak püspökei, tájékoztatott a bihon.ro portál.

A Koalició a Családért egyesület hasonló felvonulásokat szervezett szombaton az ország több városában, az „Egyedi az első pillanattól kezdve” mottóval.

Számos tanulmány szerint, hogy Románia első helyen szerepel, Európa viszonylatában, az abortusz-listán. Oroszországon kivül Romániában a terhességmegszakitások száma rekord méreteket ölt, lényegesen meghaladja  a születések számát.

Élet, szeretet

A nagyváradi főtéren egybegyűltekhez szólt három egyház püspöke: Sofronie Drincec ortodox püspök, Böcskei László római katolikus püspök és Virgil Bercea görög-katolikus püspök. A főtéri eseményen a továbbiakban felszólalt a helyi baptista közösség elnöke, Petru Vidu, a pünkösdista közösség elnöke, Liviu Apolzan, Paul Negrut egyetemi oktató, valamint orvosok, ügyvédek és más személyiségek.

“Nem azért gyültünk egybe, hogy valaki fölött itélkezzünk, csak az életet akarjuk védeni”, mondotta Sofronie Drincec püspök.

Virgil Bercea, görög-katolikus püspök, egészségi állapota miatt nem lehetett jelen a felvonuláson, ezért beszédét Anton Cioba olvasta fel. A püspök üzenetében kihangsúlyozta: „az utóbbi időben egyre agresszivebb a halál-kultúrára”.

“Napjainkban nagyon nehéz gyakorolni az élet kultúráját. S ez azért van igy, mert az emberek szemelől veszitenek egy nagyon fontos dolgot: az igazi szeretet lényegét. Azt a szeretetet, amelyet a másiknak nyújtassz. Az ember saját figyelmét egyre inkább önmagára irányítja és  szeretetét önzésre váltja. Csak saját maga számit”, hangsúlyozta üzenetében Virgil Bercea görög-katolikus püspök.

Forrás: bihon.ro

Traducerea: Székely Dénes

Foto:Denagy

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.