0 0
Read Time:4 Minute, 43 Second

Pesty László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével és a Pongrátz Gergely-érdeméremmel kitüntetett magyar filmrendező, producer, kommunikációs szakember és kampány-szakértő, az Írdalá.hu kampányfőnöke  a nemzeti régiók védelméről szóló európai polgári kezdeményezést támogató aláírásgyűjtés lezárulása után azt nyílatkozta, hogy csapatával együtt  a következő egy-két évben azért fog lobbizni, hogy amikor Brüsszel érdemben foglalkozik az üggyel, akkor a székely petíció ne juthasson a Minority SafePack sorsára.

Megkérdeztük Pesty Lászlót, hogy  milyen lépéseket tett ez irányban az aláírásgyűjtés tavaly november hetedikei lezárulása óta?

„A kezdeményezést sikerre vittük. Ahogy sikerre vitte néhány barátunk, két évvel minket megelőzve, a Minority SafePack kezdeményezést, mint Vincze Loránt brüsszeli erdélyi képviselő és Bodor László, mint az RMDSZ-kezdeményezés kampányfőnöke, aki egy marketing-kommunikációs csoda, zseni. Noha a Minority SafePack kezdeményezést az Európai Parlament jóval több mint kétharmaddal átengedte, megszavazta, pár hétre rá az Európai Bizottság két óra alatt lesöpörte az asztalról. Nagyon kell vigyázzunk, hogy azokból ami miatt őket megpróbálták elásni, sőt, sajnos, nem tudták keresztül vinni amit akartak, tanuljunk és előre próbáljuk meg kiküszöbölni azokat a lehetőségeket, hogy ezt a mostani mi ügyünket is a brüsszeli bizottság mesemmisítse. Éppen ezért azok a törekvések, amelyek megpróbálják a székely peticíót, valójában az egész Európáról, körülbelül 50 millió nemzeti régiós kisebbségről szóló kezdeményezést megsemmisíteni, megkapják a muníciót. Mi az ők egyetlen muníciójuk? – az orosz kapcsolat, amellyel megvádolnak minket, az állítva, hogy nem is létezünk, és ha létezünk is biztos, hogy nem is vagyunk 800 ezren, de ha 800 ezren is vagyunk, nem számitunk, mi Oroszország kinyújtott keze vagyunk. Ez egy aljas hazugság és amellett, hogy hazugság, rendkivül káros is. Tehát, a törekvésem pillanatnyilag az, hogy ezt a egész orosz kapcsolatrendszert, főleg a most zajló háború tükrében, próbáljam semlegesíteni, próbáljam elmagyarázni a világnak, azon belül elsősorban Európának, hogy nincs közünk a KGB-hez, az FSZB-hez, az egész orosz lobbyhoz, hogy székelyek vagyunk, ez a mi ötletünk volt, mi vittük keresztül, Magyarország, az anya-ország óriási segítségével, és nem orosz földről van szó, hanem egy székelyföldről, ami Európának szól és hogy az ellenségeink majd megpróbálják rávarrani félév múlva  erre az egész történetre, hogy  tulajdonképpen egy orosz ármánykodás, hazugság, aljasság”.

Megkérdeztük azt is, hogy mi a véleménye a háborús helyzetről és hogyan érinti az Ukrajna körüli államokat és ezen belül a romániai, az ukrajnai, szlovákiai és szerbiai magyar kisebbséget?

„Azt gondolom, hogy nekünk, magyar-székelyeknek vagy székely-magyaroknak a legjobb lenne ha tudomást sem vennének erről a háborúról. Ugyanis – mondjuk ki – az orosz-ukrán háborúban mindkét oldalon vannak igazságok és mindkét oldalon vannak hazugságok és aljasságok. Mi lenne, ha kimaradnánk belőle és mi lenne ha én ebben az interjúban egyáltalán nem is kellene beszéljek erről? Az, hogy csináljuk ezt az interjút, szerintem nem hasznos, de aki interjút kért tőlen az elmúlt 35 évben, mindig adtam interjút, de most legszívesebben ezt nem adnám. Azt tudom mondani, hogy én praktikusan nem tudok beszélni erről  a háborúról”.

Arra a kérdésünkre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hogyan viszonyul a jelenlegi helyzethez, jól kezeli-e ezt a helyzetet vagy esetleg mások lennének az elvárások, Pesty László leszögezte:

„Azt gondolom, hogy – bár bizonyos kérdésekben, de ezek apró dolgok, részletkérdések, nem értek egyet Orbán Viktorral – ezt a mostani helyzetet remekül kezeli, egyensúllyal. Simonffy András 1981-ben írt egy regényt, az a címe, hogy Kompország katonái. A Kompország életbe maradásának, energiaellátásának és egyáltalán létének lényege, hogy ügyesen egyensúlyoz. Mi egy kis nemzet vagyunk, székelyek, magyarok, de együtt is kicsi nemzet vagyunk, nekünk nagyon ügyesen és nagyon okosan és úgynevezett székely ravaszsággal kell politizálnunk. Amit Orbán az utóbbi két hétben mondott és az ő külügyminisztere, Szijjártó Péter, aki talán még jobban nyílatkozott, rendkivül produktívan a megmaradásunk érdekében, rendkivül ügyesen és okosan mondta, amit mondott. De nézzük egy kicsit konkrétan. Van egy régi mondás: az árulót és az árulást érinti ez a mondás. Az árulást mindeki szereti, de az árulót, az senki. Mi a NATO-nak és az EU-nak aláírtuk, sőt megszavaztuk, hogy tagjai leszünk, tehát nem árulhatjuk el sem a NATO-t, sem az EU-t. Miközben a mérleg másik serpenyőjében ott vannak más érvek, például az ország energiagazdálkodása, földgáz, kőolaj. Ez a két serpenyő versenyel, egyik húzza le a másikat. Nagyon nehéz a borotvaélen elmenni, nagyon nehéz egyensúlyozni és Orbán és Szijjártó az elmúlt két hétben ezt a kérdést briliánsan oldotta meg. Egyensúlyozta, hűségesek maradtak ahhoz, hogy aláírtunk a NATO-nak és aláírtunk az EU-nak és azt az orosz viszonyt , amely fontos ennek a tíz millió embernek az energiaellátásához, mégsem rugták föl. A legnagyobb feladat elmenni a borotvaélen, úgy nyílatkozni, hogy ne legyünk hűtlenek, de ne veszélyeztessük tíz millió ember létét, energiaellátását és egyáltalán az életét. Azt gondolom, bár én gyakran kritikus vagyok barátaimmal – igen ezek a barátaim, az alapítástól idestova már 35 éve -, most azt kell mondjam, hogy jól csinálták és úgy mentek el a borotvaélen ahogy azt az angol mondja brilliant – briliánsan. Lévén, hogy én félig székely vagyok, apám egy budapesti tiszteletbeli székely volt, az anyám meg egy csiki székely kemény, igazi kőkemény székely csíkbánkfalvi lány, aki tavaly szeptemberben meghalt, tudom, hogy a székelyek érdekes módon, a román többséggel egyetértve, nem szeretik az oroszokat, sőt ami még rosszabb, félnek tőlük. Nem kell félni az oroszoktól, mert amikor elkezdünk félni, akkor elgyengülünk, hátrányos helyzetbe kerülünk. Nem kell tolni ezt a propagandát, hűlyeséget, hogy egy hónap múlva elfoglalják Ukrajnát, majd tovább mennek Moldovába, Magyarországra, Romániába, mert indokolatlan, értelmetlen és káros is. Lehet, hogy tévedek, de úgy gondolom, hogy sem Moldovát, sem Romániát, és azon belül Székelyföldet, nem fenyegeti orosz agresszió. Sem a székelyeknek, sem a romániai magyaroknak nem kell félniük az oroszoktól és pláne egy orosz agressziótól, ami nem fenyeget, bármit is írnak a idióta újságírók, nem is beszélve az idióta politikusainkról”.

Az interjút készítette: Balázs Magdolna

Foto: kontra.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.