0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

Miután Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a hétfői, zárt ajtók mögött zajló ülésen megismételte az Orbán-kormány álláspontját az Ukrajnának nyújtott katonai segély kapcsán, Annalena Baerbock német külügyminiszter visszaszólt neki. A két diplomata között szóváltás alakult ki, amelyet az ülésen részvevő többi miniszter „civilizáltnak” tartott, írja a Politico.

Baerbock bizonyos jelentésekre utalt, melyek szerint az OTP elimeri a luhanszki és donyecki szakadár területeket, ami megszegi a nemzetközi jogot, és hitelt ad orosz katonáknak. Szijjártó Péter visszautasította a vádakat, és megismételte az OTP korábbi közlését, amelyben a bank „nem helytállónak” minősítette a beszámolókat és azzal érvelt, hogy nyíltan Ukrajna mellett áll ki.

Az ülésen más országok is, például Svédország és Észtország, nyomást gyakoroltak Magyarországra, jelezve, hogy az EU-nak nem kell elhalasztania az újabb szankciók bevezetését és az Ukrajnának szánt további katonai segélynyújtást.

A hétfői találkozón állítólag több diplomata és miniszter is rosszallását fejezte ki az Orbán-kormány újabb akadékoskodása miatt, és felszólították a magyar felet, hogy hagyjon fel a Kievnek szánt segélyek folyósitásának megakadályozásáról.

A találkozót követően Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő fogadkozott, hogy tovább dolgoznak a nézeteltérések áthidalása érdekében. „Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk az Ukrajnának szánt következő katonai segélycsomag jóváhagyásáért. Ha egy tagállamnak nehézségei vannak, beszéljük meg”, mondotta Josep Borrell.

Forás: bizziday.ro

Fordította: Székely Dénes

Foto: Civilhetes

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.