0 0
Read Time:2 Minute, 15 Second

Huszonnyolc évvel a rendszerváltozás után az erdélyi románok már nyitottabbak a magyarok és a kisebbségek irányába, mint korábban – mondotta nemrég Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Marosvásárhelyen.

A helyi Bernády György Közművelődési Alapítvány évente megtartott kisebbségi szemináriumán, amelynek idei központi témája a Nagy-Románia megalakulásának centenáriumi éve volt, az RMDSZ elnöke elmondta: nem hiszi, hogy megoldódnak Románia problémái pusztán gazdasági növekedéssel vagy modernizálással, jövőkép és őszinte beszéd hiányában nem lehet fejlődni, idézte a politikust az RMDSZ tájékoztató hírlevele.

Kelemen Hunor rámutatott: Romániában nem létezik hosszú távú tervezés és a román-magyar kapcsolatok rendezésére sincs terve Bukarestnek.

Kifejtette: nem igaz a bukaresti diplomácia azon állítása, hogy modellértékű a kisebbségvédelem Romániában. Ez csakis akkor válik igazsággá, ha maguk a kisebbségi közösségek állítják. “Ha igaz lenne a román diplomácia állítása, akkor miért gátolja Románia a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést, miért akarnak felszámolni egy magyar iskolát?” – mondta Kelemen Hunor, utalva a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügyére.

A 2018-as esztendőhöz fűzött elvárásokról elmondta: a romániai magyarság Romániához való csatolása után száz évvel is meg akarja őrizni közösségi identitását, versenyképes, erős közösségként akar élni szülőföldjén. Ehhez hosszú távú intézményesített megoldásokra van szükség, amelyeket parlamenti eszközökkel akar megszerezni az RMDSZ – tette hozzá.

Kitért egy átfogó közvélemény-kutatás eredményeire is, amely az RMDSZ megrendelésére készült. Ebből egyebek mellett kiderül, hogy az Erdély területén élő románok ma már nyitottabbak a magyarok és a kisebbségi közösségek irányába, az erdélyi politikusok esetében azonban a helyzet változatlan, ők továbbra sem mernek előrelépni, változtatni, ha a magyar közösség jogbővítéséről van szó. Rámutatott: a különböző autonómiaformákat a románok egyhangúan elutasítják függetlenül attól, hogy Románia melyik régiójában élnek.

Kelemen Hunor szerint a törvényeket sok esetben nem tartják be Romániában, a megszerzett kisebbségi jogokat visszavonják, érvényesítésüket akadályozzák, ebből a szempontból visszalépést tapasztal az ország 2007-es európai uniós csatlakozását megelőző időszakhoz képest – mondta az RMDSZ elnöke.

Mésrészt, a marosvásárhelyi katólikus gimnáziummal kapcsolatosan, sajtóinformációk szerint, a szülők egyrésze elégedetlenségének adott hangot az RMDSZ-el szemben és e politikai alakulat helyi vezetőit  tette felelőssé a liceum felszámolásáért. Szerintük a helyi RMDSZ, minden bizonnyal a román helyi hatóságokkal fenntartott kapcsolataiban bizott, amikor törvénytelenül létrehozta a Római-Katólikus Gimnáziumot. Emiatt a Maros megyei tanfelügyelő állás nélkül maradt, azaz nyugdijba kellett vonulnia és bűnvádi eljárás indult ellene. Az RMDSZ lidereknek felróják azt is, hogy nem őszinték, amikor “államositásról”, illetve “visszaállamositásról” beszélnek, főleg amikor a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium kerül szóba. Ez esetben, állitlag, arra törekednek, hogy az épület, birósági döntés alapján, a város tulajdonába kerüljön, annak a városnak, amely az idők folyamán komoly összegeket szolgált be a helyi költségvetésbe. Ugyanis, az önkormányzat nagy összegeket fizetett a Református Egyháznak az épületek bérléséért, s most ezt a pénzt a lakosság életminőségének javitására lehetne forditani.

Székely István

Foto:Facebook

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.