Őshonos és bevándorló európai kisebbségek a székelykeresztúri táborban


Öt ország fiataljai vesznek részt Székelykeresztúron “Az Európai Unió kisebbségei és bevándorlói, egyesüljetek!” elnevezésű, ifjúsági csereprogramban, tájékoztatott az MTI.
    Amint azt Sógor Csaba erdélyi Európai Parlamenti képviselő sajtóirodája tudatta, az egyhetes székelykeresztúri táborba Észtországból a lett és az orosz kisebbséghez tartozó fiatalok, Franciaországból arab és ázsiai bevándorlók, Olaszországból nyugat-afrikai és kelet-európai bevándorlók, Portugáliából pedig az egykori gyarmatokról bevándorolt fiatalok érkeztek a vendéglátó romániai magyar fiatalok közé. A székelykeresztúri Erdélyi Ifjúsági Egyesület által szervezett tábort az Európai Bizottság is támogatta.
    Sógor Csaba a csereprogram első napján interaktív előadást tartott az EU területén élő kisebbségek helyzetéről. Az RMDSZ-politikus elmondta: az Európai Uniónak példát kellene mutatnia kisebbségvédelemből, többet kellene foglalkoznia mind az őshonos, mint a bevándorló kisebbségek helyzetével. Az EP-képviselő egyben azt a meggyőződését is hangsúlyozta, hogy az őshonos és a bevándorló kisebbségek elvárásai és jogai nem lehetnek azonosak.
    “Az őshonos nemzeti kisebbségeknek, vagy az állam nélküli nemzeti közösségeknek helyi szinten biztosítani kell a kisebbségi nyelv használatának lehetőségét, valamint kultúrájuk és identitásuk fenntartásának feltételeit. A bevándorló kisebbségek számára a társadalmi beilleszkedést kell megkönnyíteni” – jelentette ki Sógor Csaba.
    A fiatalok a program végén kiáltványt fogadnak el, amelyben közösen fogalmazzák meg az Európai Unió területén élő őshonos és bevándorló kisebbségek tíz legfontosabb kérelmét. A dokumentumot az Európai Parlamentbe is eljuttatják. (2012 szeptember 23)

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.